vestnik

Podjetje Cerop okrepljeno v velike investicije

Rok Šavel, 20. 9. 2023
Jure Zauneker
Pred javnim podjetjem Center za ravnanje z odpadki Puconci je uresničevanje ambicioznih načrtov. Foto Jure Zauneker
Aktualno

Po uspešnem letu 2022 načrtujejo priključitev kanalizacije na soboško čistilno napravo in gradnjo sončne elektrarne

Javno podjetje Center za ravnanje z odpadki Puconci (Cerop) je na avgustovski seji skupščine sprejelo letno poročilo o poslovanju v letu 2022. Družba, ki je v lasti vseh 27 pomurskih občin, kljub izzivom zaradi posledic vojne v Ukrajini izkazuje pozitivne poslovne kazalnike. Lani je regijski center v Puconcih sprejel 66.609 ton odpadkov, na odlagališču pa je bilo odloženih 5441 ton odpadkov, s čimer so količino odloženih odpadkov zmanjšali za več kot 30 odstotkov v primerjavi z letom 2021. Je pa treba poudariti, da družbe za ravnanje z odpadno embalažo v Puconcih še vedno niso prevzele okoli 550 tisoč kilogramov odpadne embalaže iz leta 2021, kar povečuje požarno ogroženost.

Glede na podatke konsolidiranega letnega poročila, ki vključujejo tudi številke hčerinske družbe Ograček, je skupina Cerop lani ustvarila dobrih devet milijonov evrov prihodkov in pri tem poslovno leto sklenila s presežkom v višini dobrih 131 tisoč evrov. V skupini je bilo na zadnji dan lanskega leta zaposlenih 90 ljudi. V začetku letošnjega leta se je skupina povečala s še enim podjetjem, socialnim podjetjem Center predelave in ponovne uporabe. Gre za nekdanjo družbo Mensana, kjer je Cerop postal edini lastnik, da bi lažje obvladoval poslovanje družbe in finančno tveganje, ki ga izkazuje kot njen edini upnik. Mensana je prej poslovala v rdečih številkah, lansko leto pa je vendarle končala z okoli 15 tisoč evri presežka, a je zaradi prenesene izgube bilančni minus znašal dobrih 57 tisoč evrov.


Še ne povsem dorečeno 

Pred javnim podjetjem, ki je v leto 2023 vstopilo z dvema hčerinskima podjetjema, sta poleg sanacije starega odlagalnega polja še dve zajetni investiciji, ki bosta skupaj nanesli več kot 1,5 milijona evrov. Prva je gradnja fekalnega kanalizacijskega priključka na obstoječo fekalno kanalizacijo z iztokom na murskosoboško čistilno napravo. Po navedbah vodstva podjetja gre za nujen ukrep, saj se trenutno odpadne vode na območju regijskega centra v Puconcih odvajajo na lastno čistilno napravo, z nje pa v okolico. Očiščene vode z interne čistilne naprave tako ne bodo več odvajane v Mačkovski/Puconski potok, ob tem pa v podjetju ocenjujejo tudi, da jim bo investicija prinesla od 60 do 65 tisoč evrov letnega prihranka, saj ne bo več potrebe po monitoringu za površinske vode. Za gradnjo tlačnega voda v dolžini slabe tri kilometre in gravitacijskega voda v dolžini slabih 1,4 kilometra z vso potrebno opremo in elektrifikacijo naj bi odšteli okoli 790 tisoč evrov z davkom ob predvidenih cenah za naslednje leto, ko naj bi investicija šla v izvedbo. Financiranje še ni povsem dorečeno, se pa predvidevata uporaba sredstev proračunskega sklada, ki ga po pogodbi za vse občine upravlja puconska občina, in pridobitev morebitnih nepovratnih sredstev na prihajajočih razpisih.


Ob tem ni zanemarljivo, da se tudi na računu javnega podjetja »skriva« kar nekaj denarja, saj skupni čisti dobiček skupine Cerop s prenosom dobička iz prejšnjih let znaša že več kot 3,8 milijona evrov. Druga investicija, katere financiranje je zagotovljeno z lastnimi sredstvi in za katero bo po besedah direktorice Simone Biro tudi kmalu objavljeno javno naročilo, pa je gradnja sončne elektrarne na strehi objekta za skladiščenje svežega komposta. Sončna elektrarna bi imela skupno moč slabih 748 kilovatov in bi ob optimalnih razmerah na letni ravni proizvedla dobrih 733 megavatnih ur električne energije, za projekt pa bi odšteli dobrih 770 tisoč evrov brez davka. Pri tem je pomembno, da se pridobi soglasje za priklop in izvedba investicije začne že letos, saj v prihodnjem letu ne bo več v veljavi trenutni sistem »netmeteringa«, ki omogoča 100-odstotno oddajo presežne proizvedene električne energije v sistem in ob tem brezplačen prevzem električne energije po potrebi.




Čiščenje »starih grehov«

Na skupščini so prižgali tudi končno zeleno luč za zunajsodno poravnavo med Ceropom in Občino Sveti Jurij ob Ščavnici zaradi predplačila najemnine za center ponovne uporabe. Občina je tako od prejetih 50 tisoč evrov, kolikor ji je še v času direktorja Franca Cipota nakazalo javno podjetje, na račun Ceropa v začetku septembra vrnila polovico tega zneska, torej 25 tisoč evrov. V skladu z novim ustanovitvenim odlokom javnega podjetja, ki je bil sredi maja objavljen v uradnem listu, bo moral kmalu biti imenovan tudi prvi nadzorni svet. 


Med pomembnejšimi dogodki velja omeniti še, da je hčerinska družba Ograček v maju prejela oprostilno sodbo v zvezi z domnevno goljufijo na škodo Evropske unije pri pridobitvi nepovratnih sredstev za gradnjo sončne elektrarne, kar je bremenilo družbo, takratnega direktorja Cipota in izvajalca del Igorja Zemljiča. Zadnji je priznal krivdo, Cipot in zastopnik Ogračka pa ne. Postopek zoper Cipota in družbo Ograček se sedaj zaradi pritožbe tožilstva nadaljuje na drugostopenjskem sodišču. 

Cerop puconci