vestnik

(Podjetje Var) Izdelujejo dele za ameriški avto

Majda Horvat, 17. 2. 2022
Vanesa Jaušovec
Za natančno izdelan avtomobilski del je treba najprej narediti dobro orodje. V podjetju Var ga sestavljajo izkušeni mojstri.
Aktualno

Podjetje Var iz Gornje Radgone bo proizvajalo sestavne dele za električni avtomobil ameriške znamke Fisker Ocean. Vrednost pogodbe za sedemletno obdobje je več kot deset milijonov evrov. Vozilo bodo sestavljali v graški Magni Steyr, ni pa še znano, ali bo proizvodnja stekla v Gradcu ali v Hočah.

Var je sklenil nominacijo za proizvodnjo 31 sestavnih delov, za katere morajo izdelati 21 orodij, njihovo število pa se bo lahko še povečalo z odločitvijo Magne Steyr, da zmanjša število dobaviteljev. Orodja za zagon proizvodnje že pripravljajo, prve dele bodo morali naročniku dostaviti aprila ali maja. »Pridobljeni projekt je plod dela celotne ekipe v podjetju. Za nas je to velik posel, še posebej je pomemben za orodjarno,« je dejal Radovan Žerjav, izvršni direktor podjetja Var.

var, gornja-radgona, radovan-žerjav
Vanesa Jaušovec
Radovan Žerjav poudarja, da je sklenjen posel plod dela celotne ekipe.

Proces steče tako, da za vsak posamezen sestavni del prejmejo od naročnika načrt, po katerem inženirji v podjetju skonstruirajo orodje, to pa potem sestavijo izkušeni mojstri v orodjarni podjetja. Vložek podjetja v izdelavo orodja je pri novosklenjenem poslu vreden milijon evrov, s tem da naročnik avtomobilskih sestavnih delov orodje za štancane kovinske izdelke odkupi. Orodje potem ostane v skladišču tovarne tudi po izteku pogodbenega obdobja, podjetje pa mora poskrbeti, da je vzdrževano tako, da ga je mogoče kadar koli namestiti na stiskalne stroje in znova zagnati proizvodnjo po prejetem naročilu za izdelavo rezervnih delov.

Podjetje Var je torej vpeto v avtomobilsko industrijo, ki so jo posledice epidemije še posebej prizadele. Temu se niso mogli izogniti niti v gornjeradgonskem podjetju. Veliko manj kot preostala industrija pa občutijo težave s pridobivanjem surovin, prav tako njihovega poslovanja ne bremeni skokovita rast cen kovin na svetovnem trgu. To pripisujejo poslovnemu sodelovanju z najboljšimi evropskimi dobavitelji materiala, za obvladovanje rasti cen pa so vzpostavili model, po katerem se izhodiščna cena prenaša na izdelek. To pomeni, da podjetje ne prevzema tveganja, povezanega z draženjem materialov. Podobno bo tudi ob sklenitvi novega posla.

var, gornja-radgona
Vanesa Jaušovec
Var Gornja Radgona

Podjetje Var proizvaja sestavne dele za prestižne avtomobilske blagovne znamke, največ za Mercedes-Benz in BMW. Samo za Mercedes-Benz razred G proizvajajo 18 sestavnih delov, ki jih potem vsak teden pošljejo neposredno v tovarno v Gradec, kjer avtomobil sestavljajo. S sklenitvijo pogodbe za vozilo Fisker Ocean se obseg obstoječe proizvodnje ne zmanjšuje, izpolnjevanje naročil je, poudari Žerjav, tudi njihova obveznost.

Pojasni še, da je možnost sklepanja novih poslov delno povezana z umikanjem posameznih modelov avtomobilov iz proizvodnje na vsakih sedem let. S tem izdelek preide v tako imenovano fazo EOP (End of Production), s tem da se zanj potem še petnajst let ohranja proizvodnja rezervnih delov, vendar v zmanjšanih količinah. Tako se sproščajo proizvodne zmogljivosti za nove izdelke. Ob tem pa obseg proizvodnje v podjetju lahko povečujejo tudi zaradi vlaganj v tehnološko posodabljanje procesov.

var, gornja-radgona, radovan-žerjav
Vanesa Jaušovec
Radovan Žerjav.

Gradili bodo novo tovarno

Konec lanskega leta so nabavili dve novi stiskalnici, ki pa še nista postavljeni, ker zanju nimajo primernega prostora. Zdajšnja lokacija tovarne v središču mesta je poleg prostorske stiske velik problem podjetja, zato so se lastniki odločili za nakup zemljišča v Meleh in gradnjo novih objektov, je načrte podjetja predstavil Žerjav. Parcela leži za objekti podjetja Reflex, za postavitev novega proizvodnega obrata pa že tudi pridobivajo gradbeno dovoljenje. V podjetju upajo, da ga bodo pridobili čim prej, a je odvisno tudi od tega, ali bo Občina Gornja Radgona rešila težave, povezane s širitvijo tamkajšnje industrijske cone. Če te rešitve kmalu ne bo, bodo gradili na drugi lokaciji, ki jo imajo v podjetju predvideno kot drugo možnost. Stvari niso preproste, pove Žerjav, a so v tem poslu pričakovane.

Z novim objektom, ki bo za podjetje pomenil razvojno prelomnico, se bodo povečale tudi proizvodne zmogljivosti, kajti zagnali bodo lahko še tretjo izmeno, ki je zdaj zaradi umeščenosti v bivanjski del mesta ne morejo. S tem bi lahko odprli 31 novih delovnih mest ob 88 zdaj zaposlenih. Prav tako se zaradi zagona proizvodnje avtomobila Fisker Ocean in pomanjkanja proizvodnih površin, ki jih ima tudi Magna Steyr, pogovarjajo o možnosti za preselitev dela njihove proizvodnje. »To je lahko odlična priložnost za naše podjetje in pomemben razvojni korak,« pove Radovan Žerjav.

var, gornja-radgona
Vanesa Jaušovec
Var Gornja Radgona

Posebnih težav pri pridobivanju ustreznega kadra z dobro plačno politiko doslej niso imeli in kljub napovedanemu številu novih delovnih mest tega ne pričakujejo niti v prihodnje, saj teh ne bodo ustvarili naenkrat, ampak postopoma. Bo pa to morda nekoliko težje zaradi uvajanja tretje izmene. Toda z ustreznim pristopom in plačno politiko bodo, je prepričan sogovornik, rešili tudi ta problem.

Podjetje Var letno ustvari blizu 10 milijonov evrov čistih prihodkov, lansko poslovno leto je končalo z dobičkom, ki sicer še ni dosegel ravni pred krizo zaradi epidemije koronavirusa. Poslovna politika je trajnostno naravnana z vlaganjem skoraj celotnega dobička v razvoj ter brez zadolževanja. Vrsto let pa je Var tudi nosilec platinaste bonitete odličnosti, torej je uvrščen med najbolj uspešna in finančno stabilna podjetja.

podjetje-var radovan-žerjav fisker-ocean