vestnik

Hrvati zavračajo odgovornost. O razlogih molčijo, fekalije pa še vedno odvažajo s cisternami

Majda Horvat, 11. 6. 2022
Majda Horvat
Voda v potoku je še vedno obarvana sivo, vendar komunalnega blata na površju več ni videti.
Aktualno

Delovanje obnovljene komunalne čistilne naprave na Hotizi povzroča težave.

Prve dni junija je, sodeč po izjavah občanov in njihovih narejenih fotografijah, prišlo do izliva komunalnega blata iz čistilne naprave na Hotizi v potok Jedra. Okoljska inšpekcija prijave ni prejela in primera tudi ni obravnavala.

Obnovljena čistilna naprava na Hotizi, ki je bila zagnana aprila in uradno predana v uporabo 22. aprila, je formalno še vedno v upravljanju podjetja Tehnix iz Dolnjega Kraljevca iz Hrvaške. To za izlitje komunalnega blata v naravo, ki ga prikazujejo fotografije ne prevzema odgovornosti, oziroma videno celo pripisujejo stanju pred sanacijo.

hotizaonesnazenje1
Osebni arhiv
Komunalno blato v potok Jedra, ki teče proti naselju Kapca. Pri podjetje Tehnix, ki je izvedlo sanacijo čistilne naprave, odgovornosti za to ne prevzemajo.

Zavračanje odgovornosti so podkrepili z dokazi o tem, da so 1. junija izvedli črpanje komunalnega blata iz čistilne naprave, prav tako so dali odpeljati fekalije, kar je opravilo prvo pooblaščeno podjetje in drugo zasebni prevoznik.

Toda posegi na napravi še vedno potekajo, v zadnjem času po videnem skoraj vsak dan, po naših informacijah pa je zasebni prevoznik s cisterno v četrtek znova odvažal s čistilne naprave. 

hotizaonesnazenje2
Osebni arhiv
Občani so naredili posnetke komunalnega blata, ki se je po njihovih navedbah izlilo iz ČN Hotiza.

Izpustna voda iz čistilne naprave je zdaj na videz čista in ne zaudarja, prav tako na površju stoječe vode potoka Jedra več ni ostankov blata, kot ga je bilo mogoče videti pred dnevi.

S podjetja Tehnix so nam še sporočili, da fino prilagajanje naprave še poteka in naj bi trajalo približno 30 dni, naslednji teden pa bo izvedeno tudi novo vzorčenje vode za analizo, ki bo pokazala dejansko stanje naprave.

hotizaonesnazenje4
Majda Horvat
Voda, ki priteče iz ČN Hotize, je zdaj videti dokaj čista.

Za kakšne težave gre pri napravi, če sploh, ne razkriva tudi Jožef Gerenčer, direktor podjetja Eko - park, saj, kot pravi, naprave še niso prevzeli v upravljanje.

čn-hotiza sanacija tehnix onesnaženje-potoka