vestnik

Podpisan sporazum o gradnji Nacionalnega centra za zaščito in reševanje v Murski Soboti

Vestnik.si, STA, 3. 4. 2024
Jure Zauneker
Berek.
Aktualno

Mestna občina Murska Sobota in ministrstvo za obrambo sta podpisala sporazum o gradnji Nacionalnega centra za zaščito in reševanje v Murski Soboti na območju vojaškega vadišča Berek. Župan Damjan Anželj je za STA povedal, da bo to pomembna regijska pridobitev, saj bo v sklopu centra tam prostor za poligone za urjenje gasilcev ter civilne zaščite.

Po Anželjevih besedah imajo velik interes, da bi Pomurje dobilo Nacionalni center za zaščito in reševanje, zato je občinski upravi naložil, da poiščejo primerno zemljišče za tak center. "Spomnili smo se na Berek, območje, ki je sicer v lasti obrambnega ministrstva. Prav oni so tisti, ki želijo ta center zgraditi in ga bodo tudi financirali. Izkazalo se je, da so torej tudi lastniki zemljišča, kjer bi to lahko stalo," je dejal.

Kot je dodal, je zdaj na občini, da spremeni občinski prostorski načrt, da bo območje namesto za vojaške, namenjeno za civilne namene. Gre samo za del Bereka, drugi del bo ostal v upravljanju Slovenske vojske, je pojasnil.


Načrtujejo, da bi poleg upravnih stavb, garaž in skladišč ter prostorov za delovanje služb za zaščito in reševanje v centru imeli tudi heliport, protipoplavni poligon, gasilski poligon, stolp za vaje, plato za tehnično reševanje in podobno. Predvideni so tudi prostori in dvorana za teoretični del učenja. "Gasilstvo ima pri nas veliko in pomembno tradicijo, treba pa je ustvarjati tudi pogoje za nadaljnji razvoj in čim boljšo pripravljenost gasilcev in vseh podobnih služb," je dodal Anželj.

murska-sobota, berek
Jure Zauneker
Berek.



Trenutno tečejo vse aktivnosti, da bi pridobili soglasja in bi lahko na mestnem svetu sprejeli nov občinski prostorski akt, je dejal. Potem bi lahko zaprosili za gradbeno dovoljenje, obrambno ministrstvo pa ima po besedah Anželja že narejeno idejno zasnovo, nato bodo šli v izdelavo projektov. "To bi bila velika pridobitev za regijo, za gasilstvo in civilno zaščito in za vse službe zaščite in reševanja," še meni.

Ideja o tem, da bi Murska Sobota dobila center za zaščito in reševanje je sicer stara skoraj 10 let, saj sta ministrstvo in občina že leta 2015 podpisala pismo o nameri gradnje omenjenega centra. Po takratni ideji naj bi center zrasel v bližini današnjega Expana, a ker ni prišlo do prenosa lastništva zemljišč, je projekt takrat zastal.

zaščita reševanje gasilci berek nacionalni-center-za-zaščito-in-reševanje