vestnik

Podpredsednik Desusa Balažek: “Pričakujem, da se bomo odločili za izstop iz koalicije”

Timotej Milanov, 16. 12. 2020
STA
Danes se bosta sestala izvršni odbor in svet stranke Desus.
Aktualno

Danes se bosta sestala izvršni odbor in svet stranke Desus, na katerih bodo govorili o morebitnem izstopu stranke iz vladne koalicije. Takšno potezo predlaga predsednik stranke Karl Erjavec, ki je na nedavnem kongresu spet prevzel vodenje Desusa.

“Pričakujem, da se bomo odločili za izstop iz koalicije,” pred sejama pravi podpredsednik Desusa Anton Balažek, ki meni, da je takšno tudi prevladujoče mnenje članstva. Do premika je po njegovih besedah očitno prišlo tudi pri mnenju članov poslanske skupine, ki bodo verjetno prav tako glasovali za izstop. Pri tem je znano, da ima glede tega drugačno mnenje poslanec Robert Polnar, izvršni odbor stranke pa bo jutri glasoval tudi o njegovi izključitvi iz stranke. Predsednik pomurske pokrajinske koordinacije Desus Janez Kardoš zbira mnenja članstva na regijski ravni, pričakuje pa, da se bo razen nekaj izjem velika večina izrekla za izstop iz koalicije. 

999492ba69ef4980b390f0982e05315b
Aleš Cipot
Anton Balažek

Takšen korak stranke je Erjavec javno napovedal včeraj po sestanku s predstavniki strank LMŠ, SD, Levica in SAB, ki si prizadevajo za vzpostavitev tako imenovane koalicije ustavnega loka. Kot so člani stranke na državi in regijski ravni že večkrat poudarili, je zanje v aktualni koaliciji moteče predvsem odpiranje ideoloških tem s strani predsednika vlade Janeza Janše in največje vladne stranke SDS. 

Pri tem je tudi Erjavec eden od kandidatov, ki bi lahko prevzel vodenje vlade, če bi uspeli v državnem zboru zbrati potrebnih 46 glasov za izglasovanje konstruktivne nezaupnice. Podporo Erjavcu je že napovedal predsednik LMŠ Marjan Šarec. Za to vlogo se je omenjenim strankam sicer ponujal tudi ekonomist Jože P. Damijan. V primeru, če bi navedene opozicijske stranke dobile še štiri glasove poslancev Desusa, bi v državnem zboru še vedno imele zgolj 43 glasov, zaradi česar bi morali k projektu pritegniti še del poslancev SMC ali celo SNS. Že prejšnji teden je vodstvo Desusa sprejelo odločitev, da bodo preverili možnosti za tesnejše sodelovanje s poslansko skupino SMC.

Karl Erjavec
STA
Karl Erjavec

Pri tem za zdaj ni znano, ali bi nova koalicija nadaljevala s projektom vzpostavitve demografskega urada. Balažek, ki je tudi eden od kandidatov za vodenje urada, pravi, da bo glede tega več znanega v prihodnjih dneh. 

Preberite še: “Takih odločitev se ne sprejema na vrat na nos”

desus koalicija