vestnik

Pogodbi za domova za starejše na Kobilju in v Šalovcih čakata na podpis

Majda Horvat, 11. 1. 2024
Osebni arhiv
Prijetni in sodobni bivanjski prostori so tudi izraz skrbi in spoštovanja do starejših v družbi, pomembni pa so tudi za zaposlene. Takšen bo objekt doma za starejše na Kobilju.
Aktualno

Denar je zagotovljen, zagotavlja minister Maljevac in napoveduje začetek gradnje še letos.

Dom starejših (DS) Lendava je bil sredi lanskega leta uspešen na razpisu ministrstva za solidarno prihodnost za sofinanciranje gradnjedveh bivalnih enot doma, na Kobilju in v Šalovcih. Vsaka enota bo lahko sprejela 24 stanovalcev, vrednost posamezne naložbe je 2,9 milijona evrov, projekta pa morata biti končana v letu 2026. »Zdaj poteka usklajevanje vsebine pogodb z ministrstvom,« pove direktor doma Goran Kuzma, ki upa, da ju bodo podpisali še ta mesec. Kajti šele po sklenitvi pogodbe bo mogoče oddati naročilo za pripravo projektne dokumentacije in nato objaviti javno naročilo za izbiro izvajalcev. Za izvedbo omenjenih naložb je veliko več časa, kot so ga imeli za obsežno obnovo objekta v Lendavi, vendar čas hitro teče, opozarja Kuzma.


DS Lendava se je za širitev dejavnosti z dvema enotama odločil na povabilo občin Kobilje in Šalovci, ki sta za izvedbo projekta ponudili zemljišča ter drugo pomoč predvsem z namenom, da bi stanovalci, ki prihajajo v Lendavo z drugih območij, storitve domskega varstva imeli bližje svojemu domu. Naložbo narekujejo tudi potrebe po izboljšanju bivalnih razmer, kakor tudi naraščanje števila oseb z demenco. V tem smislu so bili pripravljeni tudi idejni projekti, ki so bili osnova za prijavo na razpis ministrstva.


Sredstva za gradnjo enot na Kobilju in v Šalovcih, prav tako za enoto v Dobrovniku, ki jo bo izvedel Dom starejših Rakičan, so zagotovljena, je novembra lani v odgovoru na poslansko vprašanje Jožefa Horvata med drugim povedal minister Simon Maljevac in dodal, da se bo njihova gradnja začela to leto. To so namreč naložbe, ki so bile uspešne v okviru posebnega razpisa načrta za okrevanje in odpornost.Ob tem je minister še poudaril, da so bili doslej zavodi pri izvedbi investicij preveč prepuščeni sami sebi in da jim bodo na ministrstvu v prihodnje poskušali pomagati s skupnim načrtovanjem in izvedbo.

salovcijan24
Arhiv projektantske hiše
V Šalovcih bosta zgrajeni dve bivalni enoti za stanovalce z demenco s po 12 posteljami. Prav tako skupni in tehnični prostori ter prostori za skupne aktivnosti.



Izjemno obremenjujoče

Takšno pomoč podpira tudi direktor DS Lendava Goran Kuzma. Obnova, ki jo prav zdaj končujejo v Lendavi, je bila v celoti na njihovih ramenih, tako postopki izbire izvajalca kakor tudi vsa logistika, povezana s selitvijo in reševanjem zadev na gradbišču, ter opremljanje prostorov. Vse navedeno je bilo izjemno obremenjujoče, podčrta Kuzma, saj so opravljali vse naloge, povezane s prenovo, ob rednem delu ter v razmerah, ki jih je narekoval pojav covida-19.

Na Kobilju bodo enoto gradili v središču kraja na zemljišču ob osrednjem objektu občinske uprave in družbenega ter kulturnega dogajanja, v Šalovcih pa bo enota doma postavljena ob objektih socialno-ekološke kmetije Korenika. »Z izvedbo naložb vidimo velik potencial, ki ga imajo te za razvoj kraja, prav tako sta lokaciji pomembni za stanovalce, saj bodo vključeni v socialno sredo okolja, iz katerega prihajajo,« še pove Kuzma. Prijetni in sodobni bivanjski prostori so tudi izraz skrbi in spoštovanja starejših v družbi, pomembni pa so tudi za zaposlene, saj bo delo v njih lažje in prijetnejše. Boljši pogoji za delo pa so eden od pomembnih dejavnikov pri pridobivanju kadra za delo s starejšimi v domovih za starejše.

domovi-za-starejše ŠALOVCI kobilje