vestnik

(POGOJ PC) 1. oktober vse bližje, a nejasnosti še veliko

Rok Šavel, 28. 9. 2021
Nataša Juhnov
Pogoj PC bodo morali izpolnjevati tudi zaposleni na upravnih enotah. Pomurje pokrivajo štiri, in sicer Upravna enota Murska Sobota, Upravna enota Gornja Radgona, Upravna enota Ljutomer in Upravna enota Lendava.
Aktualno

S 1. oktobrom bo za zaposlene v državni upravi v veljavi pogoj prebolelosti ali cepljenja, a okrog tega je odprtih še veliko vprašanj. Še pred tem bo tudi ustavno sodišče povedalo svoje.

Zaposleni v državni upravi, ki bodo želeli delo opravljati v prostorih delodajalca, bodo od petka, 1. oktobra, morali obvezno izpolnjevati pogoj prebolelosti ali cepljenja. Pogoj bo veljal za ožjo državno upravo, ki zajema ministrstva, organe v sestavi, inšpekcije, policijo, vojsko in upravne enote. Vladni odlok je razburil številne sindikate in javne uslužbence, ki so po poročanjih medijev vložili že 250 pobud za oceno ustavnosti in zakonitosti na ustavno sodišče. Slednje bo tako v četrtek tudi obravnavalo eno izmed zahtev, in sicer Policijskega sindikata Slovenije. Lahko se zgodi, da ustavni sodiki do končne odločitve začasno zadržijo izvajanje vladnega odloka.

Načelniki še čakajo navodila

Kot je za Vestnik.si povedal Dominik Šteiner, načelnik Upravne enote Murska Sobota, na upravnih enotah pričakujejo nova navodila s strani ministrstva, ob tem pa čakajo tudi na interpretacijo ustavnega sodišča.

920ffabdf316293554d6327333c23bf5
Nataša Juhnov
Šteiner ne želi prejudicirati, saj se lahko do petka spremeni marsikaj.


"Stvari se lahko zelo hitro spremenijo. Lahko pride tudi do spremembe zakona o nalezljivih bolezni, lahko bo pogoj PC veljal celo za vse in ne samo za državno upravo," meni Šteiner, ki ne želi prehitevati dogodkov. Na soboški upravni enoti je sicer zaposlenih 66 oseb, do nedavnega se jih je testiralo na okužbo 29 zaposlenih, a ta številka je zdaj lahko že bistveno nižja, poudari načelnik. "Glede tistih, ki pogoja ne bodo izpolnjevali, bo verjetno podobna pot kot drugje. Torej izkoristek presežka ur, nato dopust in tako naprej. Če ne bomo dobili navodil, se želimo načelniki upravnih enot uskladiti, kako enotno postopati," je še dejal Šteriner za naš medij.

Med tem, ko je z vidika narave dela določene zaposlene na upravnih enotah še mogoče napotiti na delo od doma, pa je to težje pričakovati v vojski in policiji. V vojski naj bi sicer po navodilih obrambnega ministra Mateja Tonina zaposleni lahko šli na čakanje zaradi višje sile.

pogoj-pc dominik-šteiner upravna-enota-murska-sobota