vestnik

Pogoji za sproščanje še niso doseženi, v mestni občini 23 okužb

Vestnik, 12. 1. 2021
Ales Cipot
V Murski Soboti so včeraj potrdili 23 okužb.
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec ter vladni govorec Jelko Kacin.

Vladni govorec Jelko Kacin je uvodoma predstavil aktualne informacije o okužbah in hospitalizacijah v Sloveniji. Med občinami, ki so imeli včeraj večje število okužb, je med drugim izpostavil Mestno občino Murska Sobota, kjer so potrdili 23 primerov koronavirusa. 

Nadalje je Kacin poudaril, da je bilo v ponedeljek kar 39 okužb neznanega izvora. Reprodukcijsko število (R) v zadnjih dneh pada, trenutno znaša 1,1. To pomeni, da okužena oseba okuži več kot eno drugo osebo. 

Vladni govorec še dodaja, da pogoji za sproščanje, določeni z vladnim načrtom, še niso doseženi. Sedemdnevno povprečje okužb v državi namreč znaša 1848. 

Janez Cigler Kralj je povedal, da se situacija v domovih za starejše izboljšuje, to pa pričakuje tudi v prihodnje. Predvidoma naslednji ponedeljek bodo stanovalci domov prejeli drugi odmerek cepiva proti koronavirusu. Izpostavil pa je, da je treba še naprej izvajati vse preventivne ukrepe. Prvi odmerek cepiva namreč zagotavlja od 50 do 70-odstotno zaščito. Minister je v luči tega, da interes za cepljenje pri zaposlenih v domovih za starejše ni velik (cepilo se je med 20 in 30 odstotkov zaposlenih), dejal, da imajo odgovorno delovno mesto in jih pozval k cepljenju. 

janez-cigler-kralj, minister-za-delo
Sašo Švigelj
Janez Cigler Kralj

Na Inštitutu za mikrobiologijo od začetka epidemije spremljajo viruse in seve, je dejal Miroslav Petrovec in dodal, da od oktobra do konca leta 2020 v Sloveniji ni bilo zaznati angleške ali južnoafriške različice virusa. Petrovec je še povedal, da za prihodnje obdobje razmišljajo tudi o drugih načinih testiranja na koronavirus. Izpostavil je grgranje. 

koronavirus epidemija jelko-kacin