vestnik

Pogojna kazen za smrt domske stanovalke

A. B., 24. 9. 2018
Zauneker Jure
Nesreča v Murski Soboti je terjala odziv več ekip reševalnih služb, a peški ni bilo več pomoči. Fotografija Jure Zauneker
Aktualno

Okrožni sodnik Branko Palatin je na kazensko odgovornost poklical 63-letno Štefko Erniša iz Tešanovec. Razlog? Erniševa je bila obtožena, da je 17. aprila zakrivila kaznivo dejanje povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, v kateri je umrla stanovalka doma za starejše v Gregorčičevi ulici v Murski Soboti. V obtožnici je bilo zapisano, da sta tisti aprilski torek v križišču Gregorčičeve ulice in Ulice Staneta Rozmana v Murski Soboti ob 17.18 zaradi izsiljevanja prednosti najprej trčila dva avtomobila. Po trku je en avto odbilo na prehod za pešce, pri tem pa je treščil v 85-letno peško. Ta je pozneje umrla v bolnišnici, obe voznici pa sta bili lahko telesno poškodovani.
Sodni postopek proti Erniševi je bil sicer končan že na predobravnavnem naroku. Obtoženka je namreč sprejela kazen, ki ji jo je v zameno za priznanje krivde ponudilo tožilstvo. To je enoletna zaporna kazen s preizkusno dobo treh let, obenem pa še polletna prepoved uporabe osebnega vozila v cestnem prometu. Obtoženko je branila odvetnica Tanja Koračin Bohar, kazenski pregon je vodila okrajna tožilka Petra Veinhandl Zdravković.
Očitek Erniševi je bil, da pri vključevanju na prednostno Gregorčičevo ulico iz Ulice Staneta Rozmana z renaultom cliom ni ustavila in pustila mimo osebnega avtomobila škoda octavia, katerega smer vožnje je sekala, in ki je pravilno pripeljalo po prednostni cesti iz Cankarjeve v smeri Lendavske ulice. Zaradi tega je voznica škode navkljub zaviranju s sprednjim delom svojega avtomobila trčila v levi bočni del obtoženkinega vozila, ki ga je zaradi trka zasukalo v levo in odbilo na zaznamovan prehod za pešce. Tam je treščila v peško, 85-letnica, ki je takrat prečkala prehod, pa je zavoljo težjih poškodb izgubila boj za življenje le uro po nesreči v murskosoboški bolnici.
Kaj zdaj berejo drugi