vestnik

Pogrebi: Bodo po novem občine zadolžene za 24-urno dežurstvo? 

Janko Votek, 18. 6. 2018
Nataša Juhnov
Pogrebna dejavnost se bo še naprej izvajala kot tržna dejavnost.
Aktualno

Država izdala uredbo o metodologiji za oblikovanje cen stalne dežurne službe, priloge s tarifnimi postavkami za pripravo elaborata pa ne.

Pogrebna in pokopališka dejavnost je gospodarska dejavnost, a nekoliko specifična. Pred sprejetjem novega zakona o pogrebni in pokopališki dejavnosti je na trgu prihajalo do nekaterih anomalij. Občine so sicer imele urejeno upravljanje in vzdrževanje pokopališč, določeni so bili pogoji za najem grobov in najemnine. Nekoliko drugače pa je bilo na najbolj občutljivem področju – smrti. Kdo in kako mora ravnati s pokojnikovim truplom, katere pogoje mora izpolnjevati. Veliko nejasnosti je bilo tudi okrog pogrebnih slovesnosti.


V Pomurju resda ni bilo slabih izkušenj z izvajalci pogrebnih storitev. To so bili pretežno zasebniki in nekatera večja komunalna podjetja. Je pa prihajalo do velikih anomalij in skorajda do »boja za umrlimi« v nekaterih drugih okoljih. Zakon je bil sprejet že leta 2016, toda njegovo popolno uveljavitev lahko pričakujemo v drugi polovici letošnjega leta. V začetku leta je bila sprejeta uredba o metodologiji za oblikovanje cen 24-urne dežurne službe. Ta obsega vsak prevoz od kraja smrti do hladilnih prostorov izvajalca javne službe ali zdravstvenega zavoda zaradi obdukcije pokojnika, odvzema organov oziroma drugih postopkov na pokojniku in nato do hladilnih prostorov izvajalca javne službe. Izvajalec 24-urne dežurne službe mora izpolnjevati nekatere pogoje, in sicer imeti zaposleni najmanj dve osebi, ustrezno vozilo, primerne prostore in hladilni prostor.

Lastna javna služba ali koncesionar

Ta del zakona je povzročil nekaj nejevolje med župani, saj so 24-urno dežurno službo razumeli kot novo nalogo, ki nima finančnega pokritja in bo spet bremenila občinske proračune. Skrbelo jih je tudi, da bodo morali ustanavljati nove službe z najmanj dvema zaposlenima in vlagati v nakup infrastrukture, da bodo lahko izpolnili zakonska določila. Izkazalo se je, da le ne gre za tako rigorozno zahtevo, ampak zakon z uvedbo obvezne 24-urne dežurne službe ščiti integriteto pokojnika in njegove družine. To je tudi edini način, da ne prihaja do manipulacij in zlorab. Pogrebna dejavnost pa se še naprej izvaja kot tržna dejavnost.


Cena storitve javne 24-urne dežurne službe se določa podobno kot za druge javne službe. Izvajalec – občinska javna služba, javno podjetje ali koncesionar – mora predložiti elaborat o oblikovanju cene, ki ga potrdi občinski svet. Občinam ali njihovim javnim komunalnim podjetjem ni treba vzpostavljati lastne 24-urne dežurne službe, ampak zanje to lahko izvaja koncesionar, ki je registriran za opravljanje pogrebne dejavnosti in izpolnjuje predpisane pogoje.

be732b4ac4cb870a20c35fe999f386b5
Igor Napast


Občine bodo morale do jeseni uskladiti svoje odloke o pogrebni dejavnosti z novim zakonom.Večina registriranih podjetij ali obrtnikov, ki je v Pomurju opravljala pogrebne storitve in je oddala vlogo za pridobitev dovoljenja za opravljanje pogrebne dejavnosti, je to tudi dobila. Aleksandra Vučkič Banfi, lastnica Pogrebništva Banfi, pravi, da bi morale občine kmalu uskladiti odloke o pogrebni in pokopališki dejavnosti. Sami so se prilagodili zahtevam novega zakona in se ustrezno opremili. Vložek v ureditev ustrezne hladilnice in drugih prostorov za izvajanje 24-urne dežurne službe je bil velik.
Več v novem Vestniku.

Nataša Juhnov
Zakon uvaja 24-urno dežurstvo. 
pogrebna služba pogrebništvo 24-ur dežurstva