vestnik

(POHOD Z RDEČIMI BALONI) Da opozorijo na posebne otroke

Vestnik.si, 31. 3. 2023
Vestnik.si
Pohod z rdečimi baloni v Gornji Radgoni
Aktualno

Zavod 13 je ob svetovnem dnevu redkih bolezni v sodelovanju z Občino Gornja Radgona organiziral pohod z rdečimi baloni v Gornji Radgoni.

 »Leta 2015 smo akcijo začeli v Mariboru in ideja je ljudem postala všeč, tako da so se ji pridružila še druga mesta. Tik pred epidemijo je ta dogodek postal mednarodni, sedaj, po dveh letih, pa smo se odločili, da povežemo vso Slovenijo,« je povedala Petra Greiner iz Zavoda 13. Rdeči baloni tako povezujejo mesta od Gorice do Radgone. Pohodniki so se s Trga svobode v Gornji Radgoni odpravili do mostu prijateljstva. Tam sta si županja Gornje Radgone Urška Mauko Tuš in župan avstrijske Radgone Karl Lautner izmenjala rdeča balona. Ljubezen in upanje za otroke z neozdravljivimi boleznimi, kar ponazarja rdeč balon, sta tako simbolično povezali ne le raznolikost družbe, temveč tudi domačo in avstrijsko Radgono. »Treba se je zavedati, da med nami živijo posebni otroci, posebni ljudje s posebnimi potrebami, in s temi rdečimi baloni na to opozarjamo,« je izjavila Mauko Tuševa. »Ideja, da se srečamo tukaj, na mostu prijateljstva, in da pokažemo skupno željo po reševanju izziva vključenosti, se mi zdi krasna, saj so otroci na obeh straneh meje enakovredni,« pa je povedal Lautner.

pohod z rdečimi baloni, zavod 13, gornja radgona
Arhiv Zavoda 13
Župana obeh Radgon sta si na mostu prijateljstva izmenjala rdeča balona. Ob njiju Petra Greiner. Foto Zavod 13

S pohodom so podprli osnovno dobrodelno poslanstvo Zavoda 13, ki je približati posebne otroke ljudem na ulici, podpirati njihove starše in ozaveščati o posebnih otrocih, o sobivanju, vključevanju in življenju takih družin.

rdeči-baloni, pohod-z-rdečimi-baloni, gornja-radgona, zavod-13
Arhiv Zavoda 13
Pohod z rdečimi baloni v Gornji Radgoni

Povabilu županje so se v velikem številu odzvali otroci Vrtca Manka Golar, učenci Osnovne šole Gornja Radgona in Podružnične šole dr. Janka Šlebingerja, varovanci Doma za starejše občane Gornja Radgona in varovanci socialnega zavoda Vitica, ki so spekli tudi pecivo in ponudili tople napitke.

Zavod 13 je nastal kmalu po rojstvu deklice Sofie z dodatnim kromosomom 13, ki so ji namenili le mesec dni življenja. Z organizacijo so želeli poudariti pomen psihološke pomoči, ki je matere po rojstvu otrok s posebnimi potrebami največkrat niso deležne.

rdeči-baloni, pohod-z-rdečimi-baloni, gornja-radgona, zavod-13
Arhiv Zavoda 13
Pohod z rdečimi baloni v Gornji Radgoni

zavod-13 pohod-z-rdečimi-baloni pohod rdeči-baloni