vestnik

Poklukar: Vzpostavljenih vseh 288 kapacitet, po zapolnitvi bodo v zdravstvu uvedene izredne razmere

Vestnik, 16. 11. 2021
Ukom
Minister za zdravje Janez Poklukar
Aktualno

Aktualno stanje, povezano s koronavirusno boleznijo, sta predstavila minister za zdravje Janez Poklukar in pediater Denis Baš.

Minister za zdravje Janez Poklukar je izpostavil, da poteka največja mobilizacija v zdravstvu v času samostojne Slovenije. V vseh 15 covid bolnišnicah so imenovali 15 koordinatorjev. V bolnišnicah se zdravi 838 covidnih pacientov, 568 jih potrebuje oskrbo s kisikom, 236 jih je v intenzivni enoti. Zdravstvo je pred velikim izzivom, je dodal Poklukar. 

V zdravstvu imamo uveden zdravstveni lockdown, druge izbire ni, tako minister, ki dodaja, da bolnišnice usmerjajo kadre v zdravljenje covid bolnikov in v nujne ali zelo hitre posege. 

"Dogovorili smo se, da z današnjim dnem vzpostavljamo vseh 288 predvidenih kapacitet. S tem prehajamo na maksimum obravnav, ki jih zmoremo, da je standard obravnave še minimalno zadovoljiv." Ob zasedenosti intenzivnih postelj nad 288 bodo v zdravstvu uvedene skrajne izredne razmere. "Pacienti bodo sicer obravnavani, vendar pa bo standard močno zmanjšan. To bo veljalo tako za necovid kot covid paciente," pravi Poklukar. 

Osebne varovalne opreme in jeklenk s kisikom je v Sloveniji po oceni ministra dovolj. Vse usposobljene kadre pa je pozval, da priključijo aktivnostim zdravstvenega kadra v bolnišnicah. Najbolj primanjkuje medicinskih sester, med zdravniki pa anesteziologov, internistov, pulmologov... "Vsaka pomoč zdravstvenega delavca je dobrodošla. Apeliram na vsakega, da se javi k pomoči." Govornik je še izpostavil, da so se kadri v bolnišnicah notranje prerazporedili, prihaja pa tudi pomoč izven bolnišnic, zasebniki, koncesionarji, Slovenska vojska, dijaki, študenti, pripradniki civilne zaščite. 

Zaradi zaskrbljujoče situacije je vnovič prebivalstvo pozval k cepljenju in upoštevanju PCT pogoja. "Edina stvar, ki me navdaja z optimizmom, je odločnost zdravstva."

Pediater Denis Baš pa je spregovoril o tem, da tudi na otroških oddelkih opažajo, da število hospitaliziranih otrok narašča, ne le zaradi covida, ampak tudi zaradi drugih okužb. Izpostavil je, da so si zadali, da šol, če to ne bo skrajno nujno, ne zapirajo več. "V prejšnjem valu smo videli, da šolanje na daljavo prinese velike zdravstvene posledice na otrocih."

"Pomembno je, da odrasli naredimo domačo nalogo, da se cepimo, upoštevamo PCT pogoj, da otroke spodbujamo k temu, da se tudi po najboljših močeh držijo ukrepov," tako Baš. Pred jutrišnjim samotestiranjem v šolah pa je poudaril, da gre za enostaven, neboleč postopen, ki ne pušča posledic, omogoča pa, da se otrok izloči iz razreda in s tem prepreči širjenj okužb. 

janez-poklukar koronavirus
Kaj zdaj berejo drugi