vestnik

Pokop JP Prlekija se je uradno pričel: Izvršbe sproščene, račun blokiran

Rok Šavel, 28. 3. 2024
Vestnik.si
Bo kmalu sledil še zadnji žebelj v krsto nesrečne JP Prlekija - stečaj?
Aktualno

Javno podjetje Prlekija je pristalo v blokadi zaradi izvršb občin, solastnic javnega podjetja.

Od torka, 26. marca je transakcijski račun Javnega podjetja (JP) Prlekija blokiran. Kot nam je povedal direktor Artur Racman, je blokada posledica izvršbe občine Križevci, a da zadevo rešujejo prioritetno v smeri odprave blokade, da zaradi tega ne bi bila motena oskrba z vodo. Križevski župan Branko Slavinec nam je potrdil, da so izvršbo zoper JP Prlekija zaradi dolga v višini okoli 300 tisoč evrov iz naslova omrežnine vložili že lansko leto, a je bil sklenjen dogovor, da se ta odloži in javnemu podjetju kupi čas do marca za poplačilo dolga. "Žal smo bili sedaj kot dobri gospodarji primorani reagirati in zaščititi svoje premoženje, saj vodstvo podjetja ni izkazalo niti malo dobre volje pri spoštovanju dogovora. Gre za investicijski denar, ki nam bo v proračunu manjkal," je poudaril Slavinec, ki je župan ene od štirih občin iz ljutomerske upravne enote, ki so pričele postopek izstopa iz javnega podjetja in vodovodnega sistema C. Kot dodatno izpostavi Slavinec, je razočaran in obžaluje, da je do vsega tega prišlo, a da je bil izvirni greh storjen že v začetku ob vzpostavljanju sistema in ustanavljanju skupnega podjetja, saj je sporazum dopuščal neenak položaj občin. Drugega izhoda danes več ni, kot to, da gre vsak svojo pot. Križevski župan se ob tem sprašuje, kako to, da javno podjetje v tem času, ki so jim ga dopustili, ni bilo sposobno zbrati nekaj denarja za poplačilo dolgov, saj da se je omrežnina nemoteno zaračunavala občanom.


Predlog za izvršbo vložile tri občine, ki izstopajo iz lastništva


Na ljutomerskem okrajnem sodišču so nam potrdili, da so prejeli pravzaprav tri predloge za izvršbo zoper JP Prlekija, in sicer s strani občin Križevci, Veržej in Ljutomer. "V izvršilni zadevi, kjer je upnica Občina Križevci, je bila izvršba odložena najprej do 30.12.2023, nato do 22.3.2024. Po preteku tega datuma dolžnica JP Prlekija ni zaprosila za odlog izvršbe, zato je tukajšnje sodišče s sklepom dovolilo izvršbo z rubežem denarnih sredstev pri organizacijah za plačilni promet in je bil ta sklep na banko poslan 25.3.2024. Dolžnica JP Prlekija je v zadevi predlagala ustavitev izvršbe, vendar o tem predlogu sodišče še ni odločilo," je za Vestnik.si pojasnila Vlasta Osterc Kuhanec, okrajna sodnica-svetnica in predsednica ljutomerskega okrajnega sodišča. O izvršbi je na zadnji seji ljutomerskega občinskega sveta spregovorila tudi županja Olga Karba, ki je svetnike seznanila, da je odlog izvršbe, ki so jo sprožili v ljutomerski občini, prekinjen, saj da je občina predlagala izvršbo na nepremičnino, v kateri javno podjetje deluje.

Dolg JP Prlekija do ljutomerske občine naj bi znašal okoli milijon evrov, skupno pa naj bi JP Prlekija iz naslova omrežnine občinam dolgovala okoli 1,7 milijona evrov. Zdi se, da je več ali manj jasno, da so manevri z izvršbami začetek konca javnega podjetja, ki je že tako ali tako nelikvidno in v rdečih številkah, poleg tega pa zaradi nesprejete nove cene vodarine vsak mesec tolče minus. Da nameravanega izstopa štirih družbenic, če k njim ne prištejemo še radenske občine, s katero se javno podjetje pravda zaradi domnevnega 2,3-milijonskega dolga, niti ne omenjamo.

jp-prlekija blokada izvršba vodovod-sistem-c