vestnik

Poletna muzejska noč: Muzeji in galerije odprti do polnoči 

A. Nana Rituper Rodež, 15. 6. 2018
A. Nana Rituper Rodež
Poletna muzejska noč se v Galeriji Murska Sobota začne že ob 9. uri zjutaj z vodstvom po razstavah in po poti likovne umetnosti.  
Aktualno

Na Poletno muzejsko noč, ki bo danes, 16. junija, bodo po Sloveniji pozno v noč ali pa kar do polnoči odprti muzeji in galerije. Tudi v Pomurju. Vas zanima, kam se lahko odpravite?

48a9cc7b7137857961a09dc8d336b9e7
A. Nana Rituper Rodež
Murin park skulptur med bloki v Murski Soboti.


Vseslovenska prireditev, s katero želijo muzeji in galerije širši javnosti predstavili kulturno dediščino Slovenije, poteka letos že šestnajsto leto in prvo pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije. Aktivnostim se pridružuje kar 59 krajev in 71 kulturnih ustanov, tudi pomurske. V Pomurju se lahko odpraviti na ogled zanimivih razstav, se udeležite strokovnih vodstev po razstavah, predavanj ali otvoritev.

a357d8aac92eb6148971c8242d586048
A. Nana Rituper Rodež
Gorička zemlja Ladislava Danča na stavbi pošte v središču mesta.


Muzejska noč se v Murski Soboti pričenja že zjutraj. Po poti likovne umetnosti po Murski Soboti vas bo popeljal umetnostni zgodovinar dr. Robert Inhof, ki bo najprej predstavil dve aktualni razstavi v Galeriji Murska Sobota, razstavo Monument - Drago Tršar, Risbe na japonskem papirju, in razstavo Aleksander Červek Trio. Pot bo nato vodila mimo železne instalacije Gorička zemlja akademskega slikarja Ladislava Danča, ki je nastala leta 1963, in je zdaj na stavbi pošte v središču mesta. Nadaljevala se bo ob plastikah iz Murinega parka skulptur, ki so postavljene med Novakovimi bloki vzdolž ulice Štefana Kovača, iz te zbirke so dela Dušana Tršarja, Janeza Lenassija, Janeza Boljke, Petra Černeta, Luja Vodopivca, Slavka Tihca, Toneta Demšarja, Dragice Čadež in Mojce Smerdu. Pot pa se okoli 10.30 ure zaključuje v Gledališču Park.


V popoldanskem času pripravljajo v Ateljeju Pike in Packa v soboški Galeriji delavnice za otroke in odrasle, ko se bo začelo temniti, ob 20. uri, pa bo še eno javno strokovno vodstvo po obeh, prej omenjenih razstavah, ki ga je pripravila kustodinja Irma Brodnjak.

189583e30f25e191a9c707a92c7a5ef1
Nataša Juhnov
Tudi v Pomurskem muzeju Murska Sobota bodo danes potekale delavnice za otroke in starejše.


V Pomurskem muzeju Murska Sobota bodo ob 18. uri odprli arheološko razstavo Za vedno na Plesah: prvi Slovani v Soboti, ob 22. uri pa bo po razstavi tudi strokovno vodstvo arheologa Sama Sankoviča. Ob 19. uri bo delavnica za otroke. Ob 24. uri pa za najbolj pogumne še vodstvo po razstavi Čez ta prag me bodo nesli, ko zatisnil bom oči, avtorice razstave etnologinje Jelke Pšajd.

c5ed1f94b2ea725951c56c0e951a07d6
A. Nana Rituper Rodež
Izbior najzanimivješih radiev iz bogate zbirke Ferdinanda Rantaše.

V Špitalu v Gornji Radgoni bodo ob 21. uri odprli razstavo Radii iz cikla Zbiralci, na kateri predstavljajo nekaj najbolj zanimivih radijev iz bogate zbirke Ferdinanda Rantaše.


Tudi lendavski grad bo na Poletno muzejsko noč odprt pozno v noč, do 24 ure. Ob 19. uri bodo odprli fotografsko razstavo Arven Šakti Kralj Szomi: Ne tu ne tam, ob 20. uri bo koncert skupine Kontrabant. Pripravljajo pa tudi strokovno vodstvo po razstavi Marc Chagall: Stvarjenje in Biblija, umetnostni zgodovinar Atilla Pisnjak bo o umetniku in njegovem delu spregovoril dvakrat, ob 21. uri v slovenskem in ob 22. uri madžarskem jeziku.

Poletna muzejska noč Galerija Murska Sobota Pomurski muzej Murska Sobota Špital