vestnik

Poletne oktobrske temperature: Izmerili oktobrski temperaturni rekord

Vestnik.si, 9. 10. 2023
Niko Časar
Visoke temperature v začetku meseca so dosegle višek.
Aktualno

Slovenski oktobrski temperaturni rekord je bil izmerjen na merilni postaji v Dobličah pri Črnomlju.

V Črnomlju so zabeležili nov oktobrski temperaturni rekord, termometer se je dvignil na izjemnih 31,3 °C, kar presega vsa pričakovanja za ta letni čas.

Pred tem je najvišjo oktobrsko temperaturo držala merilna postaja Slap pri Vipavi, ki je ta rekord postavila 5. oktobra 2011, ko se je segrelo na okroglih 30 °C. 

Temperature so se povzpele po vsej Sloveniji, nad 30 °C so zabeležili tudi v Metliki, kjer se je segrelo na 30,4 °C.

Poleg tega so bili zanimivi tudi dnevni hodi temperatur. Na merilni postaji v Dobličah pri Črnomlju se je temperatura dvignila od jutranjih 11,8 °C do rekordnih 31,3 °C, kar priča o izjemnem naraščanju temperature čez dan.

Nekoliko manjši dvig temperature so zabeležili v Murski Soboti, kjer pa se je kmalu po najvišji vrednosti (28,9 °C) močno ohladilo (v dveh urah za 11 °C), saj je Slovenijo od vzhoda pri tleh prehodno zajela bistveno hladnejša zračna masa.

Toplo oktobrsko vreme se bo nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh, saj napovedi kažejo na večinoma sončno vreme z najvišjimi temperaturami, ki se bodo gibale okoli 25 °C, kar je še vedno znatno nad povprečjem za začetek oktobra. Jutra bodo sicer na nekaterih nižinah meglena, vendar kljub temu ne preveč sveža za to obdobje.

vreme oktober vročina temperature rekord