vestnik

Poletno dogajanje v mestu tudi ta konec tedna

Vestnik.si, 26. 7. 2023
Vanesa Jaušovec
Knjižnica pod zvezdami.
Aktualno

Od četrtka do sobote se bodo zvrstili različni dogodki.

V četrtek ob 21. uri bo potekala Knjižnica pod zvezdami na Skritem dvorišču. V literarno-glasbenem večeru z naslovom Kot bi Luna padla na Zemljo bo predstavljena biografija Milene Zupančič. S Tadejem Golobom, enim najboljših slovenskih biografov, sta ustvarila besedilo, v katerem skozi igralkino življenjsko pripoved doživimo polpreteklo zgodovino ter premislimo o številnih velikih sodobnih dilemah. Pogovor z Mileno Zupančič in Tadejem Golobom bo vodila Jedrt Jež Furlan. Skupni koncert dveh kantavtorjev različnih generacij in skupnega glasbenega aktivizma Vlada Poredoša in Primoža Siterja pa bo ponudil pregled napevov in melodij delavskega razreda in družbene angažiranosti, obenem pa tudi pripovedi in obveznega humorja.

milena-zupančič
Mateja Jordovic Potocnik
Na Skritem dvorišču bo predstavljena biografija Milene Zupančič.

V petek na Trg kulture prihaja kubanska zasedba Estudiantina Ensemble, ki jo je pevec in kitarist Ricardo Aristides Bekema ustanovil, da bi ohranil pristne kubanske sloge, kot so danzon, guaracha, bolero in son. Spada med peščico tistih, ki še ohranjajo tradicijo estudiantina študentskih glasbenih skupin, ki so bile na Kubi v začetku prejšnjega stoletja izjemno priljubljene, s svojo plesno glasbo pa že več kot dve desetletji privablja in navdušuje številne obiskovalce.

Na grajskem dvorišču bo v soboto dopoldne predstavljena zabavna glasbena pravljica Zaklad pokljuških škratov, ki je nastala po istoimenski slikanici Žige X Gombača in ilustratorja Gorazda Vahna.

Zvečer bo na Skritem dvorišču predstavljen kantavtorski projekt 3:rma, katerega avtorici sta kitaristka Urška Supej in pevka Maša But. Projekt, ki gradi most med glasbo in poezijo, plava v džezovskih, pop in folk vodah ter se dotika tematik, kot so feminizem, brezizhodna razmerja in vera. Glasbenici iščeta inspiracijo pri kantavtorjih, kot so Bob Dylan, Laura Marling in Leonard Cohen, pesnikih, kot so Edna Saint Vincent Millay, Emily Dickinson, Reiner Maria Rilke, ter zapisih, kot je The Second Sex avtorice Simone de Beauvoir.

soboško-poletje skrito-dvorišče knjižnica-pod-zvezdami zktš-murska-sobota