vestnik

Policija med izgredi pridržala več ljudi, med ranjenimi tudi policisti in novinarji. Janša: Kriminalna dejanja bodo kaznovana

STA, Vestnik, 6. 11. 2020
odkrito.si
Izgredi v prestolnici
Aktualno

Na včerajšnjih protestih v Ljubljani, ki so se sprevrgli v nasilje, se je po navedbah policije zbralo okoli 500 ljudi, med katerimi so bile tudi skupine, ki so v policiste metale pirotehniko in granitne kocke. Policija je odgovorila tudi z vodnim topom.

Okoli 17. ure se je število protestnikov okoli Trga republike začelo povečevati, policisti pa so jih opozarjali na prepoved zbiranja in pozivali k spoštovanju ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa. Opozorili so tudi, da gre za nedovoljen shod in da bodo izvedli postopke identifikacije. Nekaj so jih nato identificirali, dva so tudi odpeljali s trga. Razmere so se zaostrile, ko so protestniki zažgali navijaško baklo in začeli v policiste metati granitne kocke in pirotehniko. Policija je shod zato razpustila in protestnike potisnila proti Cankarjevemu domu ter naprej proti Slovenski cesti in nadalje proti Aškerčevi cesti. Posamezne skupine izgrednikov so se nato razpršile po mestu. "Protestniki, kršitelji, so se zbrali na različnih koncih Ljubljane, se spet formirali v skupine in začeli napade na policiste," je v večerni izjavi pojasnil direktor Policijske uprave Ljubljana Stanislav Vrečar.

protesti, ljubljana, protesti-05-11-2020
odkrito.si
Protesti v Ljubljani 05.11.2020

Uporabili vodni top

"Za zagotovitev javnega reda in miru smo na Slovenski cesti uporabili vodni top, na Prešernovem trgu pa pozneje še plinska sredstva. Okoli 19. ure je bil javni red vzpostavljen," je dejal Vrečar. Obvestila o kršitvah in kaznivih dejanjih še zbirajo, policisti so pridržali deset storilcev, hujših poškodb med policisti pa zaenkrat po njegovih podatkih ni. "Poškodbe so dobili predvsem zaradi kock. Če kocka prileti v čelado, verjemite, da je hud pretres možganov," je o poškodovanih med policisti dejal direktor PU Ljubljana. Ni pa mogel postreči s podatki o poškodbah med ostalimi udeleženci. 

Po informacijah STA so v bolnišnico sicer odpeljali dve osebi, med poškodovanimi, ki so potrebovali zdravniško pomoč, pa je po navedbah Društva novinarjev Slovenije tudi fotoreporter Borut Živulovič. Več novinarskih ekip pa je poročalo, da so jih nasilno odrivali in ovirali pri njihovem delu. V društvu so nasilje že obsodili. O tem, kdo so bili udeleženci izgredov, je Vrečar dejal, da obvestila še zbirajo: "Evidentno je, da ti ljudje niso prišli protestirat na miren način, ampak z namenom napada na policiste". "Med pridržanimi, ki jih imamo, bomo preverili njihovo preteklo dejavnost, in če bomo ugotovili, da so povratniki, bomo ukrepali strožje," je še dodal.

protesti, ljubljana, protesti-05-11-2020
odkrito.si
Protesti v Ljubljani 05.11.2020

Del izgrednikov iz kriminalnega podzemlja

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa je za Odmeve dejal, da po zdajšnjih informacijah del izgrednikov prihaja iz kriminalnega podzemlja, del pa tudi iz navijaških skupin. Da bi bili med izgredniki tudi tuji državljani, Hojs nima informacij. V današnjih izgredih je nastala tudi materialna škoda, ki jo bodo ocenili kriminalisti po ogledu krajev kaznivih dejanj, policisti pa si bodo ogledali tudi vse posnetke ter skušali identificirati še ostale storilce kaznivih dejanj, je še pojasnil Vrečar in dodal, da so danes potrebovali tudi policiste iz drugih PU, ne le iz ljubljanske, točnega števila pa zaradi operativnih razlogov ni želel razkriti. 

protest ljubljana bakle bobo
Bobo
Nasilni protesti v Ljubljani.

Hojs je ocenil, da je bila policija zelo dobra pripravljena, sam pa je dal usmeritve direktorju policije v smeri, da pričakuje, da kolikor pride do nasilnih protestov, bo policija te v največji možni meri zajezila. Podporo policiji je za njeno "profesionalno opravljeno delo, za varovanje premoženja in ljudi" na Twitterju izrazil tudi premier Janez Janša, ki je zapisal, da so mirni protesti, ko ni epidemije in nevarnosti okužb, ustavna pravica. "Razgrajanje in fizično nasilje ter napadi na policiste pa so vedno in povsod kriminalna dejanja, ki bodo kaznovana," je zapisal. V večernih urah je bil v prestolnici spet vzpostavljen javni red in mir, policisti pa so razmere spremljali tudi ponoči.

Hojs soodgovornost pripisal medijem

Na Twitterju so se zvečer oglasili v Sindikatu policistov Slovenije in izrazili skrb "zaradi neodgovornega ravnanja posameznikov, ki na protestih v Ljubljani izvajajo nasilje in se v teh težkih zdravstvenih okoliščinah ne zavedajo posledic svojega ravnanja". "S tem ogrožajo tudi zdravje policistk in policistov. Vsa podpora policistom," so zapisali.
Hojs je sicer soodgovornost, da se je protest sprevrgel v nasilje, pripisal tudi medijem, ki da so to spodbujali s poročanjem o petkovih protestih. "Mesece ste jih podpirali in jim dajali kruha (...), zdaj pa imate ranjene policiste," je med drugim očital novinarki POP TV. V društvu novinarjev izjavo razumejo kot pritisk na delo novinarjev in medijev. Kot so zapisali, so kontinuirani shodi v središču prestolnice po vseh kriterijih dogodki vredni novinarskega poročanja, če je to politikom všeč ali ne. So pa dodali, da so vedno pozivali medije, naj pri svojem delu sledijo vsem profesionalnim standardom.

protesti, ljubljana, protesti-05-11-2020
odkrito.si
Protesti v Ljubljani 05.11.2020

Od protesta so se že dopoldne distancirali v kolesarskemu protestniškemu gibanju, ki organizira petkove proteste na kolesih. Kot so zapisali, so nekatere skupine pred protesti pozivale ljudi k nespoštovanju zdravstvenih ukrepov in k nasilju, česar pa "absolutno" ne podpirajo. Zato so pozvali k protestu od doma.

protest shod nasilje policija minister
Kaj zdaj berejo drugi