vestnik

Policija opozarja: Za volan le trezni

A. B., 5. 6. 2018
Nataša Juhnov
Vsaka peta nesreča se na območju PUMS še vedno zgodi zavoljo tega, ker udeleženec v cestnem prometu za volan jeklenega konjička sede opit. Fotografija je simbolična. 
Aktualno

V ponedeljek se je začela preventivna policijska akcija, v kateri bodo policisti še pogosteje kot običajno opravljali teste alkoholiziranosti med udeleženci v prometu  

Do nedelje bo potekala nacionalna preventivna akcijaAlkohol in droge v prometu. S poostrenim nadzorom, ki ga bodo opravljali policisti in občinski redarji, želijo agencija za varnost prometa, ministrstvi za zdravje in za izobraževanje, policija ter nevladne organizacije sporočiti, daalkohol in droge ne sodijo v promet.


"Vse voznike zato pozivamo, naj nikar ne sedejo za volan, če so pred tem uživali alkohol ali druge psihoaktivne snovi oziroma naj si zagotovijo varen prevoz," so sporočili tudi s Policijske uprave Murska Sobota (PUMS).


Lani so na pomurskih prometnicah življenje izgubil štiri ljudje, kar je tri manj, kot v letu 2016. Vsaka peta nesreča se na območju PUMS še vedno zgodi zavoljo tega, ker udeleženec v cestnem prometu za volan jeklenega konjička sede opit. Pomurski policisti so lani tako odredili 37.769 alkotestov, 932 voznikov pa je imelo v sebi preveč alkohola, kot je to dovoljeno.
Alkohol najprejoslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja, so še sporočili s PUMS: "Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju ali zožen zorni kot."

Še številke. Količina alkohola v krvi je sicer odvisna od različnih dejavnikov: spola, starosti, telesne teže in splošne fizične pripravljenosti, presnove, navajenosti na alkohol, vrste alkoholne pijače, načina zaužitja alkohola, od tega, ali je oseba pred pitjem kaj jedla, in kaj je jedla. Če vzamemo primer moškega z 80 kilogrami, ki je popil štiri piva, to nanese 80 gramov alkohola, saj je v pol litra piva 20 gramov alkohola, kar pomeni 1,42 grama alkohola na kilogram krvi ali okrog 0,71 miligrama alkohola v litri izdihanega zraka.


"Zato ponovno opozarjamo vse udeležence v cestnem prometu, naj vozijo le trezni. Če bodo uživali alkoholne pijače, naj se ne odločijo za vožnjo v cestnem prometu, ampak naj vozi kdo, ki alkoholnih pijač ni užival, ali uporabijo javna prevozna sredstva, ker vozniki v vinjenem stanju ogrožajo tako sebe kot druge udeležence v cestnem prometu," prav tako sporočajo s PUMS.

Nataša Juhnov
Do nedelje bo potekala nacionalna preventivna akcija Alkohol in droge v prometu.
policija akcija kazen promet