vestnik

Policijska uprava Murska Sobota: Dve postaji ostali brez načelnika, kriminalistične tehnike poslali v Dolgo vas

ABE, 27. 1. 2024
Jure Kljajić
Policijska uprava Murska Sobota
Aktualno

Z letom 2024 se je v pomurski policiji zavrtel kadrovski vrtiljak. Preselili tudi en oddelek.

Na zadnjem druženju z novinarji v letu 2023 je Damir Ivančić, direktor Policijske uprave (PU) Murska Sobota, napovedal, da bo z letom 2024 v pokoj odšlo več uslužbencev PU. Tako se je med drugim upokojil Bojan Sabotin, načelnik Postaje prometne policije (PPP) Murska Sobota, ki je to enoto vodil od marca 2018. Kot pooblaščenec postajo zdaj vodi Peter Režonja, Sabotinov pomočnik.

4ca1b69823871c49a3999c4bb0d3b5e7
Pums
Tako se je med drugim upokojil Bojan Sabotin, načelnik Postaje prometne policije (PPP) Murska Sobota, ki je to enoto vodil od marca 2018.

Po besedah Igorja Kavaša, vodje Službe direktorja (SD) na murskosoboški PU, postopek izbire novega načelnika PPP Murska Sobota medtem še ni zaključen. Po naših podatkih je sicer kandidat že izbran, novi načelnik bo domnevno postal eden od zdajšnjih pomočnikov načelnika Policijske postaje (PP) Murska Sobota.

A tudi PP Murska Sobota je v iskanju novega načelnika, saj dosedanji, Janko Šobak, ki je enoto vodil od januarja 2022, po naših podatkih odhaja na novo delovno mesto v slovenski policiji, ki je izven Pomurja. Kavaš je sicer za Vestnik odgovoril, da »policijsko postajo Murska Sobota še vedno vodi dosedanji načelnik policijske postaje«. Po naših podatkih se za vodenje murskosoboške PP poteguje več kandidatov, med drugim tudi nekdanji pomočnik načelnika na tej postaji, ki zdaj službuje v Sektorju uniformirane policije (SUP).

simbolična, policijska-uprava-murska-sobota, policija, gregorčičeva, arhitekta-novaka
Jure Kljajić
Policijska postaja Murska Sobota

Z začetkom leta 2024 se je na murskosoboški PU sicer upokojilo več uslužbencev, med njimi (vsaj) dva uslužbenca na Operativno-komunikacijskem centru PU in tudi Srečko Šteiner, inšpektor za promet v SUP ter pogosto prvi sogovornik novinarjev in javnosti, ko je šlo za prometne razmere in izredne prometne dogodke v Pomurju. Po Ivančićevih besedah je tukajšnja PU sicer pripravljena na kadrovsko kombinatoriko, saj uprava po starosti zaposlenih sodi v vrh med policijskimi upravami v Sloveniji. »Proces upokojevanja je takšen, kot je in je neizbežen, in to so izzivi, s katerimi se moramo prav tako spopasti,« je na zadnjem srečanju z novinarji dejal direktor PU Murska Sobota.

srečko-šteiner, prometna-varnost, osredotoči-se-na-cesto
Damjana Nemeš
Z začetkom leta 2024 se je na murskosoboški PU sicer upokojilo več uslužbencev, med njimi (vsaj) dva uslužbenca na Operativno-komunikacijskem centru PU in tudi Srečko Šteiner, inšpektor za promet v SUP ter pogosto prvi sogovornik novinarjev in javnosti, ko je šlo za prometne razmere in izredne prometne dogodke v Pomurju.

To pa ni vse, kar se je z novim letom zgodilo na kadrovskem področju na murskosoboški PU. V prostore nekdanjega mejnega prehoda Dolga vas, kjer so bili nazadnje nameščeni pripadniki PP za izravnalne ukrepe (ti zdaj službujejo v Petišovcih), so namreč odselili oddelek za kriminalistično tehniko. Pripadniki oddelka so do zdaj službovali v prostorih Sektorja kriminalistične policije (SKP) na sedežu PU Murska Sobota, gre pa za oddelek kriminalistov SKP, ki z ustreznimi metodami in tehničnimi pripomočki iščejo, zavarujejo, dokumentirajo in vrednotijo sledi, ki jih je na kraju dejanja pustil storilec. Ostali oddelki SKP so še vedno v Murski Soboti, razen enega, ki pa je že dalj časa v Petanjcih. 

In kako odločitev o selitvi oddelka za kriminalistično tehniko v Dolgo vas komentirajo na PU Murska Sobota? »Izvedbo potrebnih kadrovskih in prostorskih prilagoditev stalno izvajamo s ciljem zagotavljanja nemotenega delovnega procesa in dobrih delovnih pogojev zaposlenih v vseh organizacijskih enotah naše policijske uprave,« za Vestnik.si odgovarja Igor Kavaš iz SD murskosoboške PU.

Sprememba tudi pri EVSP

Že lani novembra je prišlo do spremembe na mestu vodje Enote vodnikov službenih psov (EVSP) tukajšnje policijske uprave, ki ima sedež v Petanjcih. Dosedanji vodja Peter Rančigaj je namreč svojo poklicno pot nadaljeval na drugi policijski upravi. Njegovo mesto je (začasno) prevzel Željko Stojko, ki je nazadnje služboval kot eden od pomočnikov načelnika na Policijski postaji Ljutomer.

policijska-uprava-murska-sobota kadri policija menjave načelnik