vestnik

Policisti poostreno nad voznike pod vplivom alkohola in drog. Kakšne so ugotovitve?

Vestnik.si, 4. 7. 2024
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Policisti so med 17. in 30. junijem preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi. Kakšni so bili rezultati?

Nadzor je potekal v okviru vseevropske akcije Alkohol in droge, ki jo je koordinirala evropska mreža prometnih policij Roadpol, sovpadal pa je tudi z nacionalno akcijo Droge. 

V tem obdobju je bilo odrejenih 19.736 alkotestov, od tega je bilo 444 pozitivnih do 0,52 mg alkohola na liter izdihanega zraka in 209 nad 0,52 mg/l. Po vsej državi je bilo odrejenih tudi 34 strokovnih pregledov na droge. Pridržanih je bilo 24 voznikov, v 147 primerih pa so policisti odstopili od pridržanja. Začasno je bilo odvzetih 522 vozniških dovoljenj. 


Kako je bilo v Pomurju? 

Policisti Policijske uprave Murska Sobota so z indikatorji alkohola preizkusili 1517 udeležencev v cestnem prometu. Ugotovili so, da je pod vplivom alkohola vozilo 54 voznikov, od tega je pri 25 voznikih koncentracija znašala nad 0,52 mg alkohola na liter izdihanega zraka. 

Policisti opozarjajo, da ima neustrezno psihofizično stanje voznikov še vedno najpomembnejši posredni vpliv na nastanek prometnih nesreč, saj je približno desetina prometnih nesreč povezanih z vožnjo pod vplivom alkohola. "V zadnjih letih pa se policisti vse večkrat srečujemo tudi z vozniki, ki povzročijo prometne nesreče pod vplivom prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi," so navedli in dodali, da so prav zato povečali nadzor nad ugotavljanjem vožnje pod vplivom prepovedanih drog. 

stop
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.

Prepovedane droge, psihoaktivne snovi in zdravila na posameznika vplivajo na različne načine. V večini primerov gre za spremembe razpoloženja, čustvovanja, zaznavanja okolice, velikokrat se spremenijo reakcije posameznika. "Lahko se na primer pojavi zmanjšana sposobnost opazovanja in realnega zaznavanja okolice - voznik pod vplivom drog lahko spregleda rdečo luč na semaforju." Osebe, ki so pod vplivom močnih stimulansov, kot je na primer kokain, imajo močno razširjene zenice, posledično pa so oči slabo prilagojene na močno svetlobo in voznika, ki je pod vplivom takšnih snovi, lažje zaslepi močna svetloba. Uživanje kanabisa na uživalce lahko deluje pomirjajoče, zato se lahko zmanjša sposobnost vidnega zaznavanja, poslabša se odzivnost. Vse te situacije pa znatno poslabšujejo sposobnosti za vožnjo. 

"Pri vozniku, ki vozi pod vplivom drog, je poleg tega moteno ocenjevanje varnostne razdalje in hitrosti nasproti vozečih vozil, motena je koordinacija gibov, zmanjša se koncentracija oziroma pozornost. Poveča se pripravljenost za tveganje, precenjevanje lastnih sposobnosti, zoža se vidno polje," so še navedli. Tveganje za prometno nesrečo pa povečuje tudi uporaba nekaterih zdravil, na primer snovi za izboljšanje učinkovitosti pri učenju. 

nadzor promet policija rezultati