vestnik

Polnjenje lagun že povzroča smrad in hrup

Majda Horvat, 17. 11. 2021
Nataša Juhnov
Dobrovnik
Aktualno

Iz bioplinarne v Dobrovniku, ki jo je pred tremi meseci Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) prodala podjetju Pannonia Bio Gas v lasti madžarske družbe Pannonia Bio Zrt, se je nekaj časa širil neznosen smrad, prav tako so na dvorišču pred bioplinarno sredi noči mleli koruzo, kar je povzročalo velik hrup.

Zaradi tega se je Marjan Kardinar, župan Občine Dobrovnik, v sredo, torej včeraj, sestal z Robertom Šijancem, partnerjem pri projektu zagona bioplinarne.



Kljub temu da so lagune, od katerih se je širil smrad zaradi odloženega materiala, prekrili s folijo, prenehali pa so tudi mleti koruzo na prostem, je župan na sestanku povzel zahteve lokalne skupnosti glede upoštevanja okoljevarstvenega dovoljenja in pogojev delovanja bioplinarne. »Dobili smo zagotovilo, da nam bodo do petka pisno pripravili odgovor glede uporabe blata iz čistilnih naprav. Ne glede na to mi ne odstopamo od zahteve, da blata tu ne smejo predelovati in potem ta digestat voziti na naša polja,« je podčrtal Kardinar.

bioplinarna-gjerkeš-v-dobrovniku
Nataša Juhnov
Iz bioplinarne v Dobrovniku, ki jo je pred tremi meseci Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) prodala podjetju Pannonia Bio Gas v lasti madžarske družbe Pannonia Bio Zrt, že smrdi.

Kardinar je tudi vprašal, ali so v lagune v Dobrovniku pripeljali sporni digestat iz lendavske bioplinarne, ki je bil tam odložen že nekaj let, saj se je 8. novembra v Lendavi in okolici širil neznosen smrad. Dobil je odgovor, da tega v Dobrovnik niso vozili. So pa v lagune pripeljali silažo KG Lendava, ki je bila odložena nasproti posestva v Žitkovcih. Delovanje bioplinarne zaradi smradu in hrupa že preiskujeta inšpekcija in policija.

Bioplinarna zdaj deluje občasno oziroma jo zaženejo samo takrat, ko se nabere zadostna količina plina za vžig, nato pa jo spet ugasnejo. Redno jo bodo zagnali predvidoma marca.

bioplinarna matoz DOBROVNIK kardinar pannonia-bio-gas
Kaj zdaj berejo drugi