vestnik

Pomembno je poklicno in zasebno življenje

Majda Horvat, 25. 11. 2019
Arhiv podjetja Pomgrad
Avtocesta od Draženec do mednarodnega mejnega prehoda Gruškovje.
Aktualno

Ko gradbenik zapusti gradbišče, za njim ostane nekaj vidnega, bodisi cesta, železnica ali stavba, nekaj, na kar je lahko ponosen.

Podjetje Pomgrad je letos izvedlo več kot 120 gradbenih projektov doma in v tujini, med katerimi zagotovo izstopajo gradnja stanovanjskega kompleksa za javni stanovanjski sklad v Stockholmu na Švedskem, dokončanje dveh železniških infrastrukturnih projektov, prog Šentilj–Pesnica ter Poljčane–Slovenska Bistrica, ter obnova hotela Plitvice na Hrvaškem. Gre za zahtevne projekte, s katerimi je Pomgrad utrdil svoj položaj v skupini vodilnih slovenskih gradbenih podjetij.


Projektov dovolj, a skrbi zaradi zapoznelih gradenj
»V naslednje leto vstopamo zadovoljni, saj smo bili komercialno uspešni in zagotovili v prihodnje polno zasedenost zmogljivosti. Kar pa nas skrbi, je pozen začetek izvajanja že pridobljenih projektov po podpisu pogodb. Čeprav do zamud pri izvajanju prihaja pri naročnikih, ti pričakujejo, da se časovne izgube nadomestijo s čim hitrejšim izvajanjem, kar pa je seveda povezano s stroški,« je povedal Iztok Polanič, predsednik uprave družbe Pomgrad.
Pomgrad trenutno sodeluje pri gradnji garažne hiše v Grosupljem kot eden izmed treh članov konzorcija izvajalcev po javnem razpisu, podpisal je tudi tristransko pogodbo o izvedbi prve faze gradnje novega poslopja Splošne bolnišnice Celje. Po terminskem načrtu bodo ta dela končana do konca februarja 2022, ko bodo v novi zgradbi začeli izvajati storitve dnevne bolnišnice, na strehi pa bo usposobljen tudi novi helioport.

PPLpomgrad3
Arhiv podjetja
Viadukt Sejanca na glavni cesti Ormož–Ptuj.


Podjetje Pomgrad je tudi izvajalec gradnje podvoza v Ljubljanski ulici v Mariboru in študentskega doma v Osijeku, nedavno pa so na Hrvaškem prevzeli izvedbo še enega pomembnega projekta. V Šibeniku je gradbeno podjetje GH Holding kot vodilni v konzorciju slovenskih družb, v katerem je ob Pomgradu še VGP Drava Ptuj, podpisalo s komunalnim podjetjem Bikarac pogodbo o projektiranju in gradnji centra za ravnanje z odpadki za mesto Šibenik z okolico.
Priložnost v infrastrukturnih projektih
Kljub obetavnim napovedim za prihodnje leto tudi v Pomgradu spremljajo znake ohlajanja gospodarstva. To posebej velja za podjetja, ki so izvozno naravnana na tradicionalne trge, kot sta Nemčija in Italija. Vse od leta 2017 upada tudi število izdanih gradbenih dovoljenj, kar dolgoročno za gradbeništvo ne pomeni nič dobrega. »Kljub temu ostajamo zmerno optimistični za naslednje leto in upamo, da bo ta nihanja ter gospodarsko ohlajanje uravnotežila država z infrastrukturnimi projekti,« poudari sogovornik.
Čeprav je pomursko gradbeno podjetje uspešno končalo številne projekte, letos poslovno ne bo doseglo zastavljenih ciljev, bodo pa zadovoljni s poslovanjem celotne skupine Pomgrad. Nedoseganje načrtovanega je posledica že omenjenega zapoznelega izvajanja projektov po že podpisanih pogodbah, delno pa tudi nekaterih poslovnih odločitev v preteklosti. Skupina Pomgrad, ki danes s svojimi hčerinskimi družbami na Hrvaškem šteje že več kot 840 zaposlenih, svojo priložnost v prihodnje vidi v infrastrukturnih projektih, ki so zanjo pomembni že vrsto let. »Zagotovo sodimo med pomembnejša podjetja na tem področju, obenem pa pri izvedbi teh projektov dosegamo vse pozitivne učinke vertikalne povezanosti skupine,« je poudaril sogovornik.

Pridobiti želijo certifikat družini prijazno podjetje


Podjetje Pomgrad je lani izvedlo anketo zadovoljstva, v kateri je sodelovala večina zaposlenih, na osnovi pridobljenih rezultatov pa so se sistematično lotili akcijskega načrta. Pri tem so sodelovali zaposleni z različnih oddelkov in enot, oblikovali pa so tiste cilje, za katere so menili, da so ključnega pomena za delovno klimo. Večji del kratkoročnih ciljev je v zadnjem letu že dosežen, pove sobesednik, zdaj pa se posvečajo dolgoročno zastavljenim ciljem. Kot prvo gradbeno podjetje v Sloveniji so se odločili pridobiti certifikat družini prijazno podjetje in tako še posebej izkazati spoštovanje do zaposlenih. Zadovoljstvo zaposlenih je, tako Polanič, ključno, če želijo doseči ustrezno raven produktivnosti in kakovosti dela.

PPLpomgrad1
Arhiv podjetja Pomgrad
Nadgradnja železniške postaje v Mariboru.


Pomgrad je leta 2016 prejel tudi nagrado za inovativno promocijo zdravja na delovnem mestu. Te aktivnosti še vedno potekajo, čeprav ne več v takšnem obsegu, kot je bilo sprva zamišljeno. So pa edino gradbeno podjetje v Sloveniji, ki se lahko pohvali s tremi certifikati ISO, in sicer ISO 9001 za poslovno kakovost, ISO 14001 za varovanje okolja ter ISO 45001 za varstvo in zdravje na delovnem mestu. Trudijo pa se tudi, da zaposleni, če proizvodni proces to dopušča, preživijo čim več časa s svojimi najbližjimi oziroma družino, torej sledijo načelom doseganja ravnovesja med delom in prostim časom (Work - life balance).
Biti dober zaposlovalec
Zadovoljstvo zaposlenih je povezano tudi z iskanjem ustreznih in dobrih kadrov, kar je v zadnjem času velik izziv in najzahtevnejši del kadrovskega procesa. Še posebej zato, ker v podjetjih in tudi v Pomgradu ugotavljajo, da če želiš imeti kakovosten kader, ga moraš sam vzgojiti. »V ta namen smo se povezali z ustreznimi izobraževalnimi ustanovami ter obenem ustanovili lastno Akademijo Pomgrad. Ustanovljena je bila iz več razlogov. Z njo smo želeli sistematično in strokovno delati na področju izobraževanja in pridobivanja dodatnih kompetenc naših zaposlenih na vseh ravneh, tako pri usposabljanju v neposredni proizvodnji kakor tudi na drugih delovnih mestih. Poudarek želimo dati tudi načrtnemu delu z novozaposlenimi. Ključno je sodelovanje z izobraževalnimi institucijami, da se kot kakovosten zaposlovalec predstavimo srednješolcem in študentom na področju gradbeništva, strojništva in drugih panog, ki so v našem delovnem procesu pomembne,« je dejal predsednik uprave Pomgrada. Mladim ponujajo štipendije, opravljanje obvezne prakse in študentskega dela, opravljanje delovne prakse pa ponujajo tudi študentom v okviru mednarodnega projekta Erasmus. V okviru Akademije Pomgrad izvajajo izobraževanja in usposabljanja na interni ravni, sodelujejo pa tudi z zunanjimi predavatelji.


Gradbeni poklic
Gradbeni poklic je zahteven in se pri nas premalo ceni, je še dejal Iztok Polanič, verjame pa, da se bo to v prihodnje spremenilo. So pa zato ob veliki ponudbi lažjih in bolje plačanih služb v gradbeništvu zaposleni ljudje, ki imajo ta poklic radi. Po svoje pa to delo daje tudi čustveno zapolnitev, ki jo marsikateri drug poklic ne. Kajti ko gradbenik zapusti gradbišče, za njim ostane nekaj vidnega, pa naj bo to cesta, železnica ali stanovanjski objekt.

pomgrad podjetij zaposlovanje