vestnik

Pomgrad bo gradil Lekov center

Majda Horvat, 20. 1. 2024
Rok Šavel
Investicija Leka v Lendavi.
Aktualno

Sklenjena pogodba za gradnjo ene največjih zasebnih naložb v zgodovini države.

Lek in Pomgrad sta sklenila pogodbo o izvedbi gradbenih del za postavitev centra za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil. Pri Leku pravijo, da pri izvajanju naložb vedno stremijo k čim večjemu obsegu sodelovanja z lokalnim okoljem. »Kjer je možno, že vključujemo in bomo vključevali lokalne dobavitelje in izvajalce,« so ob sklenitvi pogodbe s pomurskim gradbenim podjetjem še povedali pri Leku. Iz Pomgrada pa so sporočili, da so se dela na lokaciji v Lendavi že začela ter da so doslej za Lek izvedli že več naložb.

Sklenitev ene od pogodb, potrebnih za uresničitev več kot 400 milijonov evrov vredne naložbe Sandoza, z domačim gradbenim podjetjem ni presenečenje. Pomgrad je za Lek izvedel v preteklosti več obsežnih naložb, med drugim leta 2015 visoko- in nizkoregalno skladišče z zunanjo ureditvijo v Lendavi, tri leta pozneje je začel graditi in izvedel dogovorjeni del pri postavitvi nove tovarne na Prevaljah. Vnovično sodelovanje torej temelji na dosedanjih izkušnjah pri izvedbi poslov, povezovanje z dogovori o graditvi stanovanj za potrebe Leka najverjetneje niso imeli odločilnega vpliva.

Spomnimo. Novembra 2022 sta Kristian Ravnič, član uprave podjetja Pomgrad, in Sašo Sankovič, direktor Lekove enote Antiinfektivi v Lendavi, obiskala Ivana Koncuta, podžupana v začasnem opravljanju funkcije župana, tema pogovora pa je bila stanovanjska stiska in gradnja stanovanj v Lendavi. Pomgrad ima v mestu skoraj 11 tisoč kvadratnih metrov veliko zazidljivo zemljišče, na katerem je v začetku leta 2022 porušil nekdanje prostore uprave Nafte Lendava, vendar umeščanje stanovanjskega bloka na območju stanovanjskih hiš prostorsko naj ne bi bilo sprejemljivo.

pomgrad lek lendava investicija tovarna gradnja