vestnik

Pomgrad ruši objekte Nafte Lendava. Bodo na zemljišču zrasla stanovanja?

M. H., 12. 2. 2022
Majda Horvat
Pomgrad načrtov za zemljiše še nima.
Aktualno

Državni stanovanjski sklad pridobiva dokumentacijo za blok, lendavska občina sodeluje pri projektu Hiše za mlade družine

Pomgrad ruši v Lendavi nekdanje upravno poslopje Nafte Lendava. Skupaj z zemljiščem ga je kupil že oktobra 2009 z namenom, da bo tu gradil stanovanja višjega bivanjskega standarda. Kupčija je bila dokončana in prenos premoženja izveden leta 2010, toda podjetje je načrte o gradnji stanovanj opustilo. Prav tako jih ne namerava graditi zdaj. »V tem trenutku načrtov za zemljišče nimamo. V prihodnosti se bomo s ponudbo odzivali na potrebe trga, prebivalstva in lokalne skupnosti,« je na vprašanje, ali bo rušenju omenjenih stavb sledila gradnja, odgovoril Kristian Ravnič, član uprave družbe Pomgrad.

Zemljišče v velikosti 10.784 kvadratnih metrov v Rudarski ulici po prostorskih načrtih sodi med območja, namenjena stanovanjski gradnji. Nafta Lendava je zemljišče z zapuščenimi objekti prodajala dlje časa, prodala pa ga je potem v letu, ko je njeno poslovanje zdrknilo globoko v rdeče številke. Spomnimo še, da je bila to leto postavljena tudi nova petrokemična tovarna za proizvodnjo formalina, ki je bila pred kratkim v stečajnem postopku s preostalim ključnim premoženjem Nafte Petrochem prodana Egipčanom.

Rušitev starih stavb v Lendavi pa je vredna pozornosti tudi zato, ker sovpada s pripravami državnega stanovanjskega sklada na gradnjo prvega od skupaj treh načrtovanih stanovanjskih blokov, za kar sklad že pridobiva dokumentacijo. Prav tako se lendavska občina prav zdaj vključuje v projekt gradnje stanovanjske soseske Hiše za mlade družine, katerega nosilec je inštitut Back To The Village. Model temelji na vključevanju ali partnerstvu občine pri zagotavljanju komunalno opremljenih zemljišč.

nafta-lendava pomgrad rušitev
Kaj zdaj berejo drugi