vestnik

Pomgrad se bo lahko ponovno potegoval za večmilijonski posel

Rok Šavel, 16. 4. 2022
ARAO
Tako naj bi bilo videti odlagališče radioaktivnih odpadkov v Vrbini, ki je v zadnjem obdobju precej odmevalo v javnosti zaradi zapletov z javnim razpisom.
Aktualno

Agencija za radioaktivne odpadke bo vendarle izvedla novo javno naročilo za izgradnjo odlagališča nizko in srednjeradiioaktivnih odpadkov v Vrbini.

V zadnjem obdobju je javnost močno razburjal posel v zvezi z izgradnjo odlagališča nizko in srednjeaktivnih odpadkov v Vrbini. Na javni razpis Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO), ki je bil objavljen že februarja lani, so se namreč prijavili konzorciji treh gradbenih družb: Pomgrada, avstrijskega Strabaga in konzorcij družb Riko, Kolektor CPG in CGP. Po izločitvi ostalih je na koncu v igri za posel ostal le konzorcij Riko, Kolektor CPG in CGP, saj mu je ARAO kot edinemu priznal sposobnost za izvedbo projekta. Problem je bil le, da je ponudba konzorcija znašala več kot 148 milijonov evrov, kar je močno presegalo ocenjeno vrednost naročila, ki je bila dobrih 43 milijonov evrov. ARAO je tako še pod vodstvom nekdanjega direktorcja Sandija Vriška odločil, da naročilo ne odda, a je po imenovanju Petre Grajžl za vršilko dolžnosti direktorice po izteku Virškovega mandata sklep o neoddaji naročila bil razveljavljen, Grajžlova pa je naročila novo preverbo ponudb.

7c449c50b27d567e3a5f07c88ba75717
Andrej Bedek
ARAO je iz konkurence izločil konzorcij, ki ga je vodil Pomgrad zaradi domnevno neustreznih referenc njihovega podizvajalca. Ta je po navedbah Borisa Sapača (na levi) sinonim za tovrstna dela v svetovnem merilu.


Niso upoštevali referenc Pomgradovega podizvajalca

Kot je za Vestnik.si pojasnil Boris Sapač, član uprave soboškega gradbenega podjetja, je ARAO konzorcij, katerega del je bil Pomgrad, izločil že v prvi fazi z argumentacijo, da njihov nominirani podizvajalec ni dokazal ustreznih referenc. "Kot podizvajalca v konzorciju smo si izbrali močno referenčno podjetje BAUER Spezialtiefbau GmbH, ki bi izvedel ključni in in najzahtevnejši del projekta, to so tako imenovane debelostenske diafragme. V gradbeništvu velja, da je to podjetje sinonim za tovrstna dela v svetovnem merilu. V Sloveniji namreč ni podjetja, ki bi obvladovalo to tehnologijo. Hkrati je njihovo sestrsko podjetje BAUER Maschienen vodilni proizvajalec strojev za tovrstna specialna geotehnična dela," je poudaril Sapač in navedel, da so v ponudbi izkazovali referenco iz Dubaja, kjer je šlo po zasnovi za skoraj identičen projekt kot v Vrbini, a je ARAO ni upošteval. Po uspešni pritožbi na Državno revizijsko komisijo so dobili možnost, da ponudbo dopolnijo z novo referenco, kar so tudi storili, saj je omenjeni podizvajalec tokrat predložil referenco iz Nemčije, a na ARAO tudi te reference niso želeli priznati. Tudi na to odločitev so se pritožili, a v drugo niso bili uspešni.

No, ob zaključku ponovnega pregleda ponudb za izgradnjo odlagališča v Vrbini, ki ga je zahtevala vršilka dolžnosti direktorice ARAO, pa je bilo odločeno, da se naročila ne odda in se izvede novo javno naročilo. Kar posledično pomeni, da bo za posel teoretično lahko znova konkuriral tudi Pomgrad, če se bo prijavil na javni razpis, ko bo ta objavljen.

pomgrad arao radioaktivni-odpadki odlagališče javno-naročilo