vestnik

Pomoč države manjšini: milijon evrov za kmetijo v Banuti

Majda Horvat, 14. 11. 2022
Majda Horvat
Kmetija v Banuti bo postala vzorčna kmetija, namenjena spodbujanju gospodarske osnove manjšine.
Aktualno

Manjšinska krovna organizacija lahko do konca leta pridobi za projekt vzorčne kmetije še dodatni poldrugi milijon evrov

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja (AKTRP) je zadnje dni septembra Pomurski madžarski samoupravni narodni skupnosti (PMSNS) nakazala 930 tisoč evrov za projekt vzorčne kmetije. Osnova za izplačilo je tripartitna pogodba, ki so jo sklenili agencija, krovna manjšinska organizacija in ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), podlaga zanjo pa je program spodbujanja gospodarske osnove madžarske narodne skupnosti 2021–2024. Osrednji sklop tega programa, ki ga je vlada dopolnila s sklepoma septembra lani in marca letos, je spodbujanje kmetijstva na programskem, torej manjšinskem območju, celotna vrednost tega ukrepa (ukrep 4) za obdobje od 2021 do 2024 pa naj bi bila osem milijonov evrov oziroma okoli dva milijona evrov državne pomoči na leto.

PMSNS je letos prvi zahtevek za črpanje sredstev vložila na AKTRP 18. julija, septembra prejeti denar pa bo lahko porabila za stroške priprav projektne in investicijske dokumentacije ter za nakup zemljišč in pripadajočih objektov vzorčne kmetije v Banuti. Pogodbo za nakup kmetije s pripadajočimi zemljišči v skupni velikosti 29 hektarjev sta PMSNS in sklad kmetijskih zemljišč in gozdov sklenila z lastnikom, fizično osebo, že maja letos, kupnina pa znaša dober milijon evrov.



PMSNS zdaj kupuje še hišo, kjer bo delovalo informacijsko in razvojno središče vzorčne kmetije, katerega del bi bila tudi tržnica. PMSNS je oktobra za ta nakup zbirala ponudbe, posel pa naj bi izvedli do konca tega leta. PMSNS namreč lahko do 10. novembra vloži nov zahtevek za izplačilo preostalih sredstev iz programa pomoči (podukrep 4.1 ter podukrep 4.2), in sicer v skupni višini 1,5 milijona evrov. »Do 8. novembra zahtevki PMSNS še niso bili vloženi. Za zahtevke, ki bodo vloženi do 10. novembra, bodo vsa preverjanja opravljena in izplačila izvedena do konca tega leta. Višina izplačil pa bo odvisna od višine vloženih zahtevkov in od ugotovljenih upravičenih stroškov po opravljenih preverjanjih AKTRP,« so za Vestnik sporočili iz agencije za kmetijske trge.


PMSNS je s Kmetijsko-gozdarskim zavodom Murska Sobota, ki je partner pri projektu, v minulih dneh izvedla tudi animacijske delavnice, na katere so povabili kmete oziroma predstavnike kmetijskih gospodarstev iz manjšinskih občin, Dobrovnika, Hodoša, Moravskih Toplic in Šalovec. V teh občinah bo imela vzorčna kmetija dislocirane enote.

banuta kmetija pmsns