vestnik

(Pomoč občin za prvošolce in njihove starše) V Pomurju največkrat nezgodno zavarovanje

Ines Baler, 5. 9. 2022
Niko Časar
Za nakup delovnih zvezkov in drugih potrebščin starši odštejejo več deset ali sto evrov, strošek pa se z vsakim višjim razredom še zvišuje.
Aktualno

Novo šolsko leto lahko staršem otrok in mladostnikov pomeni velik finančni zalogaj. Ob vstopu v prvi razred je treba kupiti novo šolsko torbo, opremo za ure športne vzgoje in vse potrebne pripomočke za pouk. Z različnimi ukrepi skušajo starše razbremeniti dela stroškov tudi občine. Nekatere namenjajo enkratno denarno pomoč, druge za učence sklenejo nezgodno zavarovanje, tretje financirajo šolske potrebščine. Preverili smo, kakšne načine pomoči ubirajo pomurske občine.

Enkratno denarno pomoč za prvošolce iz proračuna zagotavljajo v občinah Gornji Petrovci, Murska Sobota in Razkrižje. V zadnji na podlagi prejete vloge podelijo 300 evrov. V letu 2021 so prejeli 13 vlog, v šolskem letu, ki se začenja danes, jih pričakujejo deset. Enak znesek bo letos prvič namenila tudi petrovska občina. Pojasnili so, da pričakujejo 16 vlog, saj je toliko otrok vpisanih v prvi razred. Mestna občina Murska Sobota bo staršem prvošolcev pomagala s slabimi 126 evri. V minulem letu so prejeli 86 vlog za uveljavitev te pravice, podatka za letos še nimajo. Na podlagi pravilnika o dodeljevanju socialnih pomoči enkratno denarno pomoč pri nakupu šolskih potrebščin vsem upravičencem, ne le staršem prvošolcev, namenja Občina Puconci. »Vsem učencem, ki prihajajo iz socialno ogroženih družin, financira tudi nakup delovnih zvezkov,« so pojasnili ob tem. Podobno je v Občini Gornja Radgona, kjer z denarno pomočjo prav tako pomagajo socialno ogroženim posameznikom in družinam. Po pravilniku o dodeljevanju občinskih enkratnih denarnih socialnih pomoči sredstva namenjajo tudi za pomoč pri stroških šolanja. Dejali so še, da tradicionalno pred začetkom šolskega leta v imenu občinskega sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter v sodelovanju z Združenjem šoferjev in avtomehanikov Gornja Radgona organizirajo akcijo Zagotavljanje varne poti v šolo prve šolske dni. 

šola
Nataša Juhnov
Nekaj občin podeljuje enkratno denarno pomoč v različnih zneskih, druge financirajo nakup šolskih potrebščin

Eden od županov iz lastnega žepa

Večje število pomurskih občin že več let sklepa nezgodno zavarovanje za prvošolce ali so se za to letos odločili prvič. Med temi je mestna občina, ki zavarovanje krije prvošolcem, ki so vpisani v osnovne šole v občini. V ta namen bodo iz proračuna namenili 1651 evrov, učencem prvega razreda bodo ob vstopu v šolo podelili še knjižico Vesne Radovanovič. »Odločili smo se skleniti nezgodno zavarovanje za vse otroke, ki obiskujejo Osnovno šolo (OŠ) Kajetana Koviča Radenci in OŠ Kapela, ne le za prvošolce. Celoten znesek za 365 otrok je 5818 evrov, znesek zavarovalne premije pa 15,94 evra,« so sporočili iz Občine Radenci. Ta pomaga še pri nakupu potrebščin in pri povrnitvi stroškov prevoza, če so prvošolci od šole oddaljeni več kot en kilometer. Obenem bo gospodarsko interesno združenje Lokalno je obetavno, ki je bilo ustanovljeno lani, tudi tokrat razdelilo šolske potrebščine za učence prvega razreda. Podeljenih bo 45 šolskih paketov s šolsko torbo.

radenci, šolske torbe
Dani Mauko
Gospodarsko interesno združenje Lokalno je obetavno, ki je bilo ustanovljeno lani, je tudi tokrat razdelilo šolske potrebščine za učence prvega razreda. V Občini Radenci je bilo tako podeljenih 45 šolskih paketov s šolsko torbo.

Enoletno zavarovalno nezgodno premijo in praktično nagrado, ki jo otroci lahko uporabljajo vsak dan, na primer kresničko, odsevno igračo ali rutico, steklenico za vodo, zagotavlja Občina Turnišče. Nekaj sto evrov bodo iz občinskega proračuna za kritje zavarovanja tudi letos namenili v Občini Kuzma. V beltinski občini bodo prav tako zagotovili sklenitev nezgodnega zavarovanja za prvošolce na OŠ Beltinci in Podružnični osnovni šoli Dokležovje, povedali so še, da nameravajo v prihodnjih letih staršem pomagati še na druge načine. Letošnje prvošolce bosta nezgodno zavarovali še občini Dobrovnik in Črenšovci, zadnja še pridobiva potrebne podatke iz obeh šol v občini. 

Zavarovanje se je v novem šolskem letu odločila urediti tudi Občina Kobilje, a ne le za prvošolce, ampak za vse učence. »Poleg tega občina prvošolcem vsako leto podari darilo za dobrodošlico,« so pristavili. Iz Občine Šalovci so na naše poizvedovanje odgovorili, da imajo že več let prakso, da župan Iztok Fartek nezgodno zavarovanje za prvošolce na OŠ Šalovci in DOŠ Domanjševci krije iz svojega žepa. »S to gesto župan pokaže pozornost prvošolcem in njihovim družinam,« pravijo. Za vse osnovnošolce, tudi za tiste, ki šolo obiskujejo zunaj občine bivališča, nezgodno zavarovanje sklepa Občina Tišina. V proračunu v ta namen zagotavljajo 2867 evrov.

murska-sobota, prvi-šolski-dan
Jure Zauneker
Novo šolsko leto lahko staršem otrok in mladostnikov pomeni velik finančni zalogaj.

Prvič bo v tem šolskem letu sredstva za nezgodno zavarovanje prvošolcev zagotovila Občina Ljutomer. »Za zavarovalne premije za 71 prvošolcev bomo namenili 617 evrov,« pravijo. Dodali so še, da od Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa v okviru prvega šolskega dne zagotavljajo knjižico Prvi koraki v svetu prometa, ki jo prejme vsak učenec prvega razreda. »Vsem prvošolcem plačamo nezgodno zavarovanje v znesku 15,94 evra. Letos jih imamo v Občini Moravske Toplice okoli 55,« se glasi še en odgovor. Letna premija za posameznega otroka, ki jo krijejo v cankovski občini, znaša okoli devet evrov, po potrebi pa prvošolcem pomagajo tudi s podelitvijo potrebščin. Že nekaj let zavarovanje ureja Občina Veržej, od koder so sporočili, da premija na posameznika znaša okoli osem evrov. Občina Odranci bo za zavarovanje 19 otrok iz proračuna namenila slabe 303 evre.

Drugi načini

V apaški občini omenjenih ukrepov ne izvajajo, v sodelovanju s svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pa prvošolce in starejše učence sprejmejo, podelijo jim darila in zagotovijo gledališko predstavo. Pri nakupu šolskih potrebščin staršem pomagajo v Občini Grad. Enkratne denarne pomoči staršem otrok, ki začenjajo osnovnošolsko izobraževanje, ne podeljujejo v lendavski občini in pojasnjujejo, da pomagajo na druge načine. »Tako je občina lani zvišala enkratno denarno pomoč ob rojstvu otroka s 400 na tisoč evrov, v zadnjih dveh letih podvojila sredstva za počitniško delo dijakov in študentov, za nagrade tistim dijakom in študentom, ki dosegajo izjemne dosežke na različnih področjih, pa letno nameni 30 tisoč evrov,« so poudarili. Župan Občine Sveti Jurij ob Ščavnici je prvošolce za vzpodbudo obdaril s knjigo. 

V proračunu sredstev za pomoč staršem prvošolcev za zdaj nimajo v občinah Rogašovci, Križevci in Hodoš, iz občine Velika Polana pa odgovorov do končanja prispevka nismo prejeli. 

Jure Zauneker
Prvi šolski dan na osnovni šoli 3 Murska Sobota.
šola pomoč-občin enkratna-denarna-pomoč nezgodno-zavarovanje