vestnik

Pomožni policisti: Novim so se odpovedali, obstoječe pa bodo vpoklicali za daljše obdobje

Rok Šavel, 16. 11. 2023
Bobo
Fotografija je arhivska.
Aktualno

Za nemoteno opravljanje nalog policije bo potrebno preseči zakonsko določeno omejitev vpoklica pomožnih policistov.

Poročali smo, da je policija oziroma ministrstvo za notranje zadeve v zadnjem trenutku, tik pred načrtovano izvedbo osnovnih usposabljanj, preklicalo dolgotrajen postopek izbora novih pomožnih policistov. Kot so nam pojasnili na policiji, je odločitev o tem sprejelo vodstvo policije glede na trenutno število pomožnih policistov, število njihovih vpoklicev ter z možnostjo, da se sestav pomožne policije v trenutnem številu sporno dopolnjuje glede na odhode pomožnih policistov. Ta odločitev se v obdobju, ko je država dvignila oceno teroristične ogroženosti in ob povečanem pritisku nezakonitih migracij ter uvedbi nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko, zdaj vrača kot bumerang in deluje precej kontradiktorno.


Vlada je namreč na seji odbora za državno ureditev in javne zadeve sklenila, da se za nemoteno opravljanje nalog policije, ker je treba nadomestiti odsotnost večjega števila aktivnih policistov in zaradi zavarovanja državne meje, za opravljanje teh nalog do 31. decembra 2023, vpokličejo pomožni policisti, s čimer se lahko preseže zakonsko določena omejitev vpoklica pomožnih policistov na 30 dni. Analizirani podatki vpoklicev pomožnih policistov v obdobju od 1. 1. 2023 do 31. 8. 2023 po posameznih policijskih upravah namreč kažejo, da je polovica vpoklicanih pomožnih policistov (na več policijskih upravah) že opravila okoli 15 dni službe v policiji, kar je polovica zakonsko omejenih dni vpoklicev.

Trenutno je sicer na voljo skupno 750 pomožnih policistov, od tega jih je 64 na murskosoboški policijski upravi. Pomožni policisti sodelujejo pri obvladovanju migrantske problematike, varovanju ogroženih oseb, varovanju športnih in javnih prireditev in shodov ter pri izvajanju drugih nalog. Večji del dosedanjih vpoklicev pomožnih policistov sicer temelji na obvladovanju migrantske problematike.

pomožni-policisti ministrstvo-za-notranje-zadeve policija vpoklic varnostne-razmere