vestnik

Pomurje zapušča dno? Prvi na lestvici po rasti plač

Majda Horvat, 22. 12. 2018
Nataša Juhnov
Podjetje Carthago, ki proizvaja avtodome, je največji pomurski izvoznik in eden večjih poganjalcev pomurske gospodarske rasti.
Aktualno

Plače rastejo, brezposelnih je manj, izvoženih za skoraj 690 milijonov evrov blaga in storitev.

Pomurska regija se je zavihtela na prvo mesto med slovenskimi regijami po rasti plač, čeprav so te še zmeraj med najnižjimi v Sloveniji. Po začasnih podatkih je v obdobju od januarja do konca septembra povprečna neto plača zaposlenih pri vseh pravnih subjektih v regiji znašala 989,23 evra, kar je za 3,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Slovenska povprečna neto plača je v enakem obdobju letos znašala 1.074,87 evra, porasla pa je za 2,9 odstotka.
Drug pomemben kazalec stanja v regiji je brezposelnost. Novembra je bilo v pomurski regiji prijavljenih 5.930 iskalcev zaposlitve, kar je sicer nekoliko več kot oktobra, vendar se je brezposelnost med letom v primerjavi z lani znižala za kar 11,2 odstotka. To pa je največji medletni upad brezposelnosti med vsemi območnimi službami Zavoda za zaposlovanje.
Ob zniževanju stopnje brezposelnosti je drugi najboljši kazalnik gospodarske dinamike izvoz blaga in storitev. Slovenski izvoz se ob negativnih razmerah v mednarodnem okolju umirja, ugotavlja Urad za makroekonomske analize in razvoj, enako je mogoče ugotoviti tudi za pomursko izvozno usmerjeno gospodarstvo. Ob tem pa je vendar treba poudariti, da bo to, v primerjavi s prejšnjimi leti, doseglo najboljši izplen. Če bo tudi v zadnjem trimesečju izvoz rastel z enako stopnjo, bo vrednost prodanega blaga na tujem letos presegla 850 milijonov evrov.
Po podatkih za obdobje od januarja do konca septembra 2018 je namreč pomursko gospodarstvo izvozilo za skoraj 690 milijonov evrov blaga in storitev, stopnja rasti pa znaša 9,2 odstotka. Za primerjavo – stopnja rasti slovenskega izvoza je znašala 9,7 odstotka. Pomurje se med slovenskimi regijami po rasti izvoza uvršča v sredino. Ob tem je pomembno tudi to, da ima pomurska regija rahlo pozitivno blagovno menjavo. Uvoz torej ne presega izvoza.
pomurska regija rast plač