vestnik

Pomurka dala na tržišče liofilizirano hrano za živali

Ines Baler, 14. 12. 2023
Osebni arhiv
Nina Novak s partnerjem in hčerko ter psičkama Bello in Bino, ki sta blagovni znamki tudi posodili imeni.
Aktualno

Sestavljena je iz piščančjega in jagnječjega mesa ter organov.

Nina Novak iz Polic pri Gornji Radgoni je velika ljubiteljica živali. Pred dobrim letom se je podala na samostojno podjetniško pot in ustanovila spletno trgovino Mr. Zoo, v kateri so prodajali opremo za pse in mačke, igrače, izdelke za nego, praskalnike in nekaj hrane. Že takrat je napovedovala lastno znamko hrane in priboljškov za pse in mačke, nedavno je napoved uresničila. »Zadnje leto je bilo res naporno, veliko je bilo odrekanj in nadur. Pred računalnikom sem preživela veliko časa in zdaj smo našo znamko pripeljali tako daleč, da jo lahko ponudimo strankam,« pove. Hrano in priboljške so poimenovali Bina & Bella for pets. »Celotna znamka je nevede dobila osnovo že pred sedmimi leti. Labradorka Bina je bila takrat še psička s številnimi težavami. Borili smo se z njenimi alergijami, ko smo prehrano spremenili na surovo, pa so se težave bistveno umirile. Tudi Bela je psička, Jack Russell terierka, in prava energijska bombica s prefinjenim okusom, ki marsičesa ni želela jesti. Iz izkušenj z lastnimi živalmi je tudi izvirala ideja o liofilizirani hrani za živali,« nam je razložila. 

nina novak, hrana za živali
Osebni arhiv
Hrano in priboljške so poimenovali Bina & Bella for pets.

Liofilizirana hrana se pridobi s sušenjem z zamrzovanjem. Sveže sestavine sprva hitro globoko zamrznejo, na –40 stopinj. Nato ustvarijo vakuum v komori in potem še podtlak. Led se zaradi tega spremeni v paro in izhlapi, ne da bi prešel v tekoče stanje. »Živila medtem izgubijo skoraj vso vodo, ostane je le okoli dva odstotka, a ohranijo vse hranilne snovi kot sveža hrana.« Postopek traja nekaj dni, proizvodnja pa je po besedah sogovornice kar zahtevna. Pristavila je, da liofilizirana živila v neprepustni embalaži zdržijo tudi do 20 let. Proizvodnja za zdaj poteka v tujini, znotraj Evropske unije, in po njihovih receptih. »Aparature za liofilizacijo niso poceni, a verjamemo, da bomo s podporo kupcev lahko kmalu preselili proizvodnjo v domače kraje in tako tudi zagotovili nova delovna mesta,« optimistično pravi Nina Novak. 


Tudi kozmetika 

V ponudbi so liofilizirani priboljški v treh različicah, kot priboljški, za trening ali za izboljšavo trenutne hrane ter kot prehranska dopolnila za zdravo prebavo. Lastniki malih živali bodo lahko hrano ponudili suho ali jo rehidrirali z mlačno vodo. Od začetka novega leta bo ponudbo obogatil še tako imenovani MeatHarmony, popoln liofiliziran obrok, ki bo nekaj novega na slovenskem trgu. Za pripravo hrane uporabljajo piščančje in jagnječje meso ter organe.  

nina novak, hrana za živali
Osebni arhiv
Posebnost izdelkov je, da ne vsebujejo žit, umetnih barvil, gensko spremenjenih organizmov, antibiotikov in dodatkov.

Posebnost izdelkov je, da ne vsebujejo žit, umetnih barvil, gensko spremenjenih organizmov, antibiotikov in dodatkov. Ob hrani in priboljških za živali je v ponudbi tudi kozmetika, ki je prav tako naravnega izvora. »Uporabili smo samo tisto, kar nam ponuja mati narava.« Hišnim ljubljenčkom in lastnikom želijo tudi s pomočjo nove linije zagotoviti bolj srečno in zdravo življenje. »Vemo, da nam bolne in nesrečne živali prinašajo nelagodna in stresna obdobja. V znamko smo vložili svoje finance in dušo in trudimo se zagotoviti visokokakovostne izdelke po dostopnih cenah. Pri tem pa nismo pozabili na okolje, zato smo izbrali okolju prijazno embalažo,« je poudarila. 

Hrana uradno sicer ni prilagojena posameznim bolezenskim stanjem, a ker ne vsebuje dodatkov, jo lahko po besedah naše sogovornice uživajo tudi občutljivejši psi. Seveda če niso intolerantni za proteine živalskega izvora. Izdelki so na voljo na njihovi spletni strani. 

nina novak, hrana za živali
Osebni arhiv
Izdelki, ki jih je zasnovala Novakova, ne vsebujejo žit, umetnih barvil, gensko spremenjenih organizmov, antibiotikov in dodatkov.

Novakova je v minulih letih na spletnem blogu objavljala tudi nasvete za oskrbo živali. To bo počela še naprej. »Opravila sem izobraževanje in pridobila certifikat holističnega zdravljenja živali, kar bo bistveno pripomoglo k svetovanju. Na voljo bodo tudi spletne knjige,« je razkrila. Sicer pa je njen prvotni cilj, da zagotovi zdravo hrano vsem psom in mačkam. »Zdravje se začne pri prebavi, zdravje prebave pa pri prehrani. Naj njihova prehrana ne bo le poceni izbira nekakovostnih sestavin, ampak zdravo kulinarično doživetje – ker si zaslužijo,« je sklenila.

nina-novak hrana-za-živali liofilizirana-hrana