vestnik

Pomurska občina bo dobila center prostovoljstva in razvoja vinske kulture

Vestnik.si, 3. 9. 2024
Dreamstime
Izbrani projekti bodo zgrajeni iz lesa in s slovenskim znanjem.
Aktualno

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je v sodelovanju z ministrstvom za kmetijstvo, gozdarsko in prehrano izvedel javni poziv za predložitev vlog za sofinanciranje projektov promocije rabe lesa in lesnih proizvodov ter gozdno lesnih verig v obliki javnih demo lesenih objektov.

S tem pozivom že drugo leto zapored podpirajo projekte gradnje vzorčnih lesenih javnih objektov, ki ni pomembna le zaradi krepitve gozdno-lesne verige, ampak tudi za prikazovanje učinkov tovrstne gradnje na znižanje ogljičnega odtisa. "Predstavlja prednosti, ki jo omogoča lesena gradnja, od zdravega bivanjskega okolja do hitrosti gradnje," so poudarili. 



Izbrani so bili štirje javni demo leseni objekti, ki bodo sofinancirani iz sredstev gozdnega sklada. Zanje je zagotovljenih 600 tisoč evrov. Med izbranimi je tudi center prostovoljstva in razvoja vinske kulture. Občina Razkrižje predvideva postavitev javnega promocijskega montažnega objekta. "Objekt bo pritličen in delno podkleten. V kleti objekta se bo uredilo skladišče in manjši sprejemni prostor. Pritlični del objekta bo sestavljen iz dveh delov: južni del objekta bo služil kot večnamenska prireditveno-promocijska dvorana. Znotraj večnamenske dvorane, v kateri bodo vsi nosilni gradbeni elementi, tlaki, stenske obloge in drugo leseni, se bo pilotno namestila oprema za akvaponično pridelavo rastlin. Objekt bo služil kot konferenčni ter prireditveni objekt," so sporočili iz ministrstva. Vrednost investicije je ocenjena na 358 tisoč evrov, znesek sofinanciranja države pa znaša dobrih 110 tisoč evrov. 



Izbrani projekti bodo zgrajeni iz lesa in s slovenskim znanjem. Na ministrstvu so namreč poudarili, da podpirajo razvoj slovenske lesno-predelovalne industrije, ki je ključna za ustvarjanje zelenih delovnih mest, regionalni razvoj in krožno gospodarstvo. Navedli so tudi prednosti lesene gradnje. Les je eden izmed najpomembnejših naravnih virov Slovenije in je obnovljiv vir. "V Sloveniji letno priraste okoli štiri kubične metre lesa na prebivalca. Kot obnovljiv material z nizkim ogljičnim odtisom in izjemno možnostjo recikliranja predstavlja strateško surovino sedanjosti in prihodnosti. Trenutno za lesene izdelke porabimo le okoli 0,5 kubičnega metra na prebivalca. To pomeni, da so glede na surovinski potencial možnosti za nadaljnji razvoj lesne industrije pri nas velike," so dodali. Prav tako uporaba lesa pomeni tudi povečano stopnjo samooskrbe in potencial za razvoj lokalnega okolja. 

občina-razkrižje center-prostovoljstva-in-razvoja-vinske-kulture leseni-objekt sofinanciranje