vestnik

Pomurska občina najbolj prodorna v vzhodni regiji

Vestnik, 8. 3. 2019
Nebojsa Tejic/sta
Nagrajencem je čestital tudi premier Marjan Šarec.
Aktualno

V Kristalni palači v Ljubljani so bili včeraj podeljeni Zlati kamni, nagrada za razvojno najbolj prodorno občino. V vzhodni Sloveniji je ta naziv pripadel pomurski občini Grad. 

Letošnji izbor je poseben poudarek namenil kulturi kot gibalu lokalnega razvoja. "Zanimalo bi nas, kako posamezne občine kulturo obravnavajo v ožjem pomenu, to je kot področje spodbujanja in konzumacije umetniške ustvarjalnosti, in v širšem pomenu, kako je ta povezana z drugimi področji in predstavlja resnično gibalo lokalnega razvoja," je strokovni svet Zlatega kamna opisal rdečo nit letošnjega izbora. Svet je s pomočjo pregleda razvojnega stanja ter kvantitativno analizo na koncu izbral zmagovalce.

"Občina Grad izstopa po svoji iznajdljivosti, kako z majhnimi sredstvi narediti veliko. Aktivnosti pokrivajo prav vsa področja od skrbi za ogrožene skupine do spodbujanja rabe trajnostne energije. Občina se zelo spretno vključuje v večje projekte, tudi čezmejne. Grad je središče Krajinskega parka Goričko in prav preko javnega zavoda, ki skrbi za upravljanje parka, uspešno pridobiva evropska sredstva," je med drugim zapisano v obrazložitvi.


7a5f57488fe5da6b5ba30644098aaf13
Občina Grad
Občina Grad je najbolj prodorna občina v vzhodni Sloveniji.


Obenem pa je strokovni svet še izpostavil, da je občina svoj razvoj močno oprla na osrednji kulturni spomenik. "Obnovljeni grad je središče kulturnega življenja na Goričkem in pomemben motor turističnega razvoja. V zadnjem času je kraj postal znan predvsem po doživljajskem parku Vulkanija - park je primer, kako lahko majhen kraj z nekaj spretnosti in poguma k sebi prenese uspešen razvojni prijem iz tujine," so dodali.

28559d873e215301cf590acb4cf499b7
Fb Občina Grad
Občina Grad je najbolj prodorna občina v vzhodni Sloveniji.


575fe876717a213e2babc585821b7206
Fb Občina Grad
Občina Grad je najbolj prodorna občina v vzhodni Sloveniji.



Sicer pa je najprodornejša občina Novo mesto, v zahodni Sloveniji je zmagala Pivka, v območju od Koroške do Posavja pa Šmarje pri Jelšah.

Občina Grad
Premier Marjan Šarec in županja Cvetka Ficko. 
Zlati kamen Občina Grad najprodornejša občina