vestnik

(DAN ŽENSK) Pomurska poštarka, ki vas pozdravi s toplo besedo in nasmehom

Ines Baler, 8. 3. 2020
Ines Baler
Vera Zadravec je ena redkih raznašalk pošte v Sloveniji. Pošto trenutno dostavlja v Križevcih in Borecih, januarja prihodnje leto pa odhaja v zaslužen pokoj.
Aktualno

Danes praznujemo mednarodni dan žensk in se spominjamo na ekonomsko, politično in socialno enakopravnost žensk. Oba spola imata določeno vlogo, tako biološko kot družbeno. Že od nekdaj pa obstaja tudi delitev poklicev na tradicionalno ženske in moške, in da so meje med ženskimi in moškimi poklici vse bolj porozne, dokazuje tudi zgodba poštarke Vere, ki jo lahko srečate v Križevcih in Borecih.

Delitev poklicev na tradicionalno ženske in moške je z leti postala nekoliko bolj ohlapna. Ženske so začele vstopati na trg moških poklicev in obratno. Pregledali smo podatke Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) o delovni aktivnosti po skupinah poklicev v letu 2018 in ugotavljali, v katerih poklicih so ženske v primerjavi z moškimi večinsko zastopane. 

Več žensk je med zdravstvenimi strokovnjaki, strokovnjaki za vzgojo in izobraževanje, strokovnjaki za poslovanje in upravljanje, strokovnjaki za pravo, družboslovje in kulturo, več jih je tudi med tehniki in strokovnimi sodelavci v zdravstvu ter med uradniki za pisarniško poslovanje. V primerjavi z moškimi je precej večji tudi delež prodajalk, žensk, ki so zaposlene v poklicih za zdravstveno in socialno oskrbo, varstvo otrok in pomoč pri pouku, čistilk, pralk in gospodinjskih pomočnic. Na drugi strani pa moški prevladujejo v vojaških poklicih, rudarstvu, gradbeništvu, predelovalnih in industrijskih dejavnostih, v kmetijstvu, tehnoloških poklicih in menedžmentu.

Delovno aktivno prebivalstvo po skupinah poklicev glede na ravni znanja v letu 2018
Vestnik.si
Delovno aktivno prebivalstvo po skupinah poklicev glede na ravni znanja v letu 2018.

Zamenjala štiri prevozna sredstva


Da so ženske pogumne, trmaste in da jim ni nič pretežko, če želijo doseči zastavljeni cilj, priča tudi zgodba Vere Zadravec, ene redkih slovenskih poštark. Pot med pismonoše je Vero zanesla pred 18 leti, ko je zaradi slabih razmer v gradbeništvu ostala brez zaposlitve, prej je 20 let delala kot gradbena tehnica. »Potem sem opravljala nekaj priložnostnih del, na sociali nisem želela biti, ker menim, da je to za zdravega človeka sramota, nato sem dobila službo na pošti. Sprva sem mislila, da bo začasno, ampak ker sem trmasta, sem ostala tam,« nam pove po tem, ko je raznosila pošto v Križevcih in Borecih. Na dan dostavi skupno od 60 do 70 kilogramov pošte, pridejo pa tudi dnevi, ko se kilogrami povzpnejo do sto.

poštarka, vera-zadravec, ljutomer
Ines Baler
Zadravčeva pošto dostavlja z električnim štirikolesnikom.

V časih, ko opravlja ta poklic, je zamenjala že štiri prevozna sredstva. »Najprej sem bila na kolesu, potem sem se pri 50 letih naučila voziti moped, nato je prišel na vrsto avtomobil, sedaj pa pošto razvažam z električnim štirikolesnikom.« Kot vsaka služba ima tudi njena prednosti in slabosti. Kot pove, si malokdo poklic pismonoše predstavlja prav. »Ni lahek poklic, ljudje mislijo, da zjutraj prideš, vzameš pošto in greš na teren. Pa ni tako, veliko je tudi priprav, dosti je vročanja pisem in odkupnih paketov.« Stranke na terenu so jo dobro sprejele, le v začetku je bilo nekaj začudenih pogledov, prevladovale pa so besede podpore. Pravi, da morajo biti raznašalci pošte komunikativni, nameniti ljudem dobro besedo, je pa res, da obstajajo tudi zahtevne stranke. »Vsak ima včasih slab dan, ampak tako je, delo z ljudmi nam prinaša dobre in slabe stvari. Enkrat je žalost, drugič veselje oziroma včasih dež in spet sonce. Tudi v življenju na splošno je tako,« pravi Vera Zadravec, ki se bo januarja 2021 upokojila in upa, da ji bo zdravje služilo tudi v pokoju. Meni, da se bodo ženske v prihodnosti odločale tudi za poklice, ki veljajo za moške, in obratno. »Nekoč v vrtcih ni bilo vzgojiteljev, zdaj pa jih je dosti. Marsikaj je odvisno tudi od področja zaposlitve. Sama pa še vedno menim, da ljudje preveč gledajo na to, kakšno plačo bodo imeli,« pove za konec poštarka.

vera-zadravec poštarka 8.-marec mesec-žensk