vestnik

Pomurska regija se bo te dni vključila v dispečersko službo. Kaj to prinaša?

Vestnik.si, 30. 10. 2023
Nataša Juhnov
Spremenila se bo aktivacija zdravstvene mreže v primeru potrebe po nujni medicinski pomoči.
Aktualno

Spremenila se bo aktivacija zdravstvene mreže v primeru potrebe po nujni medicinski pomoči.

V Sloveniji delujeta dva dispečerska centra zdravstva, v Mariboru in Ljubljani. Zdravstveni delavci v enoti za sprejem sprejemajo nujne telefonske klice, ki jih operaterji regijskega centra za obveščanje prejmejo preko številke 112 ter prevežejo v pristojni dispečerski center zdravstva. Ti pridobijo ključne podatke o lokaciji pacienta ter njegovem stanju, podatke vpišejo v računalniški program ter po potrebi, v najnujnejših primerih kličočemu podajo ustrezna navodila za prvo pomoč. Sočasno s sprejemom nujnega telefonskega klica pa v enoti za oddajo in nadzor poteka oddaja intervencije najprimernejši oziroma najbližji ekipi nujne medicinske pomoči. Zdravstveni dispečerji v enoti za oddajo in nadzor ekipam nujne medicinske pomoči dajo ustrezne napotke, da lahko v najkrajšem času pridejo na kraj intervencije ter jim sporočajo ostale podatke, ki so pomembni za hitro in kakovostno izvedbo intervencije. S sočasno obravnavo dveh ali več zdravstvenih dispečerjev se dostopni čas vozil nujne medicinske pomoči v najnujnejših primerih pomembno skrajša, kar vpliva na kakovost zdravstvenega stanja pacienta, poudarjajo deležniki. Prav tako zdravstveni dispečerji pogosto aktivirajo druge urgentne službe, da bi čim hitreje ter najbolje pomagali obolelim ali poškodovanim. 



Doslej v mariborski dispečerski center zdravstva niso bile vključene nujne medicinske pomoči iz Pomurja, zdaj se bo to spremenilo. Iz Zdravstvenega doma Gornja Radgona so sporočili, da bodo v mrežo dispečerske službe vključeni od 2. novembra. To bo spremenilo aktivacijo zdravstvene mreže v primeru potrebe po nujni medicinski pomoči. "V kolikor se bo na terenu pojavila potreba po nujni medicinski pomoči se mora poklicati na številko 112. Klic sprejme uslužbenec Dispečerskega centra Maribor, ki bo aktiviral prvo najbližjo in prosto ekipo nujne medicinske pomoči, da pride na kraj dogodka. ZD Gornja Radgona bo še naprej zagotavljal 24-urno neprekinjeno dežurno službo. Ko bo ekipa aktivirana in izvozila na teren se bo v nočnem času ZD Gornja Radgona zaprl," so pojasnili. 

V ZD Gornja Radgona so še navedli, da se ob prehodu na dispečersko službo spreminja tudi organizacija mrliških ogledov. Ta se naroči na številko 02/56 48 600, zdravnik, ki bo izvajal oglede mrtvih pa bo na ogled pokojnika prišel v osmih urah od klica.

V projekt bo vključena vsa pomurska regija, razen ZD Lendava, ki naj bi se vključil pozneje. 

zdravstvo zdravstveni-domovi dispečerska-služba