vestnik

Pomurske lekarne: Vrtijo se v krogu

Timotej Milanov, 30. 5. 2018
Zdravko Primožič
Ivan Zajc je prejel najvišje priznanje Slovenskega farmacevtskega društva. Fotografija Zdravko Primožič
Aktualno

Lekarne so po mnenju sodišča še vedno brez zakonitega vodstva

Višje sodišče v Mariboru je zavrnilo pritožbo Pomurskih lekarn glede vpisa Ivana Zajca kot vršilca dolžnosti v sodni register. Kot je znano, je svet zavoda Pomurskih lekarn Ivana Zajca imenoval za vršilca dolžnosti direktorja, potem ko ga je kot edinega kandidata na razpisu izbral za direktorja, a ta ni dobil soglasja murskosoboškega mestnega sveta k imenovanju za direktorja. V Mestni občini Murska Sobota, kjer menijo, da morajo dati soglasje, kot je predvideno v odloku o ustanovitvi tega javnega zavoda, tudi za imenovanje vršilca dolžnosti direktorja, so se pritožili na višje sodišče in to jim je pritrdilo. Okrožno sodišče v Murski Soboti je Zajca zato izbrisalo iz registra, v lekarnah so se zoper to pritožili, okrožno sodišče pa je pritožbo zavrglo, saj je bilo mnenja, da pritožbe ni vložila pooblaščena oseba, kar pomeni, da zavod nima zakonitega zastopnika. Sledila je pritožba lekarn na višje sodišče, saj menijo, da zavrnitev vpisa v register ne pomeni tudi razveljavitve imenovanja Zajca za vršilca dolžnosti. Kot so na višjem sodišču zapisali v obrazložitvi sklepa, je pooblastilo odvetniku za zastopanje v tej zadevi podpisal Ivan Zajc, ki pa ni zakoniti zastopnik Pomurskih lekarn. Pri tem sodišče pritrjuje navedbam pritožnikov, da je vpis zakonitega zastopnika v sodni register deklaratorni akt s publicitetnim učinkom, a pri tem dodaja: »Vendar to ne pomeni, da sodišče ne ugotavlja, ali je pritožbo vložila upravičena oseba, torej tista, ki ima za to pooblastilo v zakonu ali statutu.« Pri tem pojasnjujejo, da je pritožba nedovoljena, če jo je vložila oseba, ki ni imela te pravice.
Prestižno priznanje Ivanu Zajcu
Medtem je Ivan Zajc prejel letošnje Minařikovo odličje, najvišje priznanje Slovenskega farmacevtskega društva. Kot so v Pomurskih lekarnah zapisali v izjavi za javnost, je Zajc priznanje prejel za izjemne zasluge pri razvoju farmacevtske stroke v slovenskem prostoru in za pomemben prispevek h gospodarskemu ter družbenemu razvoju. »V Slovenskem farmacevtskem društvu so v njem prepoznali človeka, ki se s srcem in dušo zavzema za svoje delo, njegovo življenje pa je prežeto z mislimi in skrbmi za lekarne,« so še zapisali.


S tem pa se zadeva ne konča, saj je bil medtem izveden že nov razpis za direktorja Pomurskih lekarn, na katerega se je spet prijavil Zajc kot edini kandidat, vendar ta tokrat ni dobil niti podpore občinske kadrovske komisije, torej mestni svetniki o soglasju k imenovanju niso odločali. Svet zavoda je Zajca spet imenoval za vršilca dolžnosti, okrožno sodišče je po pričakovanju vpis v register vnovič zavrnilo, v Pomurskih lekarnah pa so se sedaj že drugič pritožili na višje sodišče, to pa o zadevi v drugo še ni odločalo. V lekarnah tako zavlačujejo s postopkom, po mnenju nekaterih predstavnikov lokalne politike, ki si prizadevajo za spremembe v vrhu Pomurskih lekarn, želi s tem Zajc zadevo zavleči v čas po letošnjih lokalnih volitvah, ko bi lahko ob morebitni spremembi političnih sil upal na potrditev v mestnem svetu.


7bb9d931409ff58e2e21ca16e274de1e
Nataša Juhnov
Pomurske lekarne so po mnenju sodišča brez zakonitega vodstva

Murskosoboški župan Aleksander Jevšek o tem ne želi ugibati, kot pravi, je občina naredila, kar je bilo v njeni moči, da bi vzpostavili zakonito poslovanje lekarn. »Sedaj so na vrsti pristojni organi,« je dodal. Murskosoboška občina, ki vodstvu lekarn očita tudi neizvajanje javnih naročil, je vodstvo lekarn v zvezi s tem prijavila Državni revizijski komisiji in ta je pri poslovanju lekarn ugotovila več nepravilnosti in vložila obdolžilni predlog na ljubljansko okrajno sodišče, kjer pojasnjujejo, da je sodišče zadevo prejelo v reševanje, a da zadeva ni prednostna in da jo bodo reševali v skladu z vrstnim redom reševanja zadev. »Naše stališče je, da sklep o imenovanju vršilca dolžnosti ni bil razveljavljen,« pravi Ivan Zajc, ki dodaja, da bo naslednja seja sveta zavoda predvidoma avgusta.

Pomurske lekarne
Kaj zdaj berejo drugi