vestnik

Pomurske lekarne: Začenja se nov krog

Timotej Milanov, 15. 2. 2020
Nataša Juhnov
Soboška občina je kupila prostore v Grajski ulici, kjer naj bi začel delovati nov lekarniški javni zavod, a ta še ni ustanovljen. Medtem v Pomurskih lekarnah spet iščejo direktorja.
Aktualno

Svet javnega lekarniškega zavoda objavil razpis za direktorja, medtem še vedno ni jasno, ali bo soboška občina ustanovila svojo lekarno

Svet javnega zavoda Pomurske lekarne je objavil razpis za direktorja. Napisan je v skladu z zakonom o lekarniški dejavnosti in je nekoliko drugačen od prejšnjih. Med drugim določa, da se lahko za petletni mandat direktorja Pomurskih lekarn prijavi kandidat, ki ni hkrati član tega ali drugega javnega lekarniškega, zdravstvenega ali socialnovarstvenega zavoda. Po odloku o ustanovitvi javnega zavoda mora imeti kandidat tudi visokošolsko izobrazbo farmacevtske smeri in opravljen strokovni izpit ter najmanj pet let delovnih izkušenj v lekarniški dejavnosti. Glede na dogodke iz preteklih let je velika verjetnost, da se bo na razpis spet prijavil samo en kandidat – sedanji vršilec dolžnosti direktorja Ivan Zajc, ki je bil edini kandidat tudi na zadnjih treh razpisih v preteklih treh letih. Zajca namreč podpirajo v vseh občinah ustanoviteljicah Pomurskih lekarn razen v soboški občini, a mora ta po odloku o ustanovitvi javnega zavoda dati soglasje k njegovemu imenovanju. To se v zadnjih treh letih ni zgodilo, zato je svet zavoda Zajca vsakič za eno leto imenoval za vršilca dolžnosti direktorja. Zajcu Sobočani očitajo predvsem neizvajanje javnih naročil pri nabavi zdravil. Lani je sicer Lekarniška zbornica Slovenije izvedla prvo skupno javno naročilo za večino javnih lekarniških zavodov v državi, a ga je državna revizijska komisija razveljavila, med drugim zaradi neustreznih določb o cenah zdravil. Vodstvo soboške občine je že pred časom napovedalo ustanovitev novega lekarniškega zavoda, ki bi deloval na območju občine, župan Aleksander Jevšek pa je na zadnji seji mestnega sveta napovedal, da bodo na eni od naslednjih sej svetniki odločali o izločitvi soboške občine iz Pomurskih lekarn. Občina je za namen začetka delovanja novega zavoda kupila tudi prostore v Grajski ulici, v katerih je trenutno ena od poslovalnic Pomurskih lekarn.

pomurske-lekarne razpis