vestnik

Pomurske mlekarne: Začeli so predelovati mleko

Damjana Nemeš, 4. 5. 2020
Nataša Juhnov
V Pomurskih mlekarnah so v aprilu prevzeli približno šeststo tisoč litrov presežnega mleka.
Aktualno

Proizvedli bodo petdeset ton mlečnega prahu za blagovne rezerve.

V aprilu je v Pomurskih mlekarnah stekla predelava presežkov mleka v mleko v prahu, ki je bila napovedana že v sredini marca. Zavod za blagovne rezerve je v prvem razpisu oddal povpraševanje za dvesto ton mlečnega prahu, v Pomurskih mlekarnah pa so v aprilu prevzeli za približno šeststo tisoč litrov presežnega mleka. »Z namenom povečanja blagovnih rezerv smo se prijavili za proizvodnjo dodatnih petdeset ton mlečnega prahu,« je povedal Jure Bojnec, pomočnik direktorja Pomurskih mlekarn. Petdeset ton mlečnega prahu so v podjetju po pogodbi z Zavodom za blagovne rezerve dolžni skladiščiti in vzdrževati, preostale proizvedene količine mlečnega prahu pa izvažajo predvsem na trge jugovzhodne Evrope. »Določene količine prodajamo tudi na domačem trgu,« pove sogovornik, ki dodaja, da njihova proizvodnja načeloma temelji na potrebah trga, a se v teh turbulentnih časih ob napovedi gospodarske recesije izogibajo povečevanju zalog končnih izdelkov. »V teh razmerah je za nas ključno ohranjanje zadostne likvidnosti in ohranitev količin prodaje naših ključnih izdelkov, kot so UHT-mleko, maslo, skuta, fermentirani izdelki in siri, kot sta ementalec in livada.«

V podjetju verjamejo, da potrošniki cenijo tradicionalne in kakovostne izdelke domačega porekla, kar jim po besedah Bojneca daje upanje, da bodo spremenjene razmere lažje prebrodili.

pomurske-mlekarne mleko rezerve