vestnik

Pomurske šole tudi letos zasadile čebulice žafranov

Vestnik.si, 4. 11. 2023
Osnovna šola Šalovci
V spomin na otroke, žrtve holokavsta, tudi slovenski učenci sadijo čebulice rumenih žafranov.
Aktualno

V letošnjem šolskem letu sodeluje 140 slovenskih šol, tudi iz naše regije.

Projekt Krokus je namenjen mladim od desetega leta dalje, da bi se spominjali otrok, ki so umrli v holokavstvu. Nastal je na Irskem na pobudo združenja HEI, ki podarja čebulice rumenih krokusov oziroma žafrana, da jih posadijo v spomina na 1,5 milijona judovskih otrok, ki so umrli v holokavstu, in v spomin na tisoče drugih otrok, ki so bili žrtve nacističnih grozodejstev. "Rumeni cvetovi spominjajo na rumene Davidove zvezde, ki so jih bili Judje prisiljeni nositi v času nacistične vladavine," pojasnjujejo v Centru judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, koordinatorju projekta v Sloveniji. 

Krokus cveti proti koncu januarja, približno v času mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta, ki ga zaznamujemo 27. januarja. 

V tem šolskem letu v projektu sodeluje 140 slovenskih šol, med njimi so tudi nekatere iz Pomurja, in sicer osnovne šole Šalovci, Gornji Petrovci, Fokovci, Cankova, Apače, Radenci, Kapela, Tišina, Puconci in I Murska Sobota ter Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota in Ekonomska šola Murska Sobota. 

projekt krokus, šole, pomurje, sajenje
Ekonomska šola Murska Sobota
Čebulice so zasadili tudi na Ekonomski šoli Murska Sobota.

Čebulice so učenci in dijaki zasadili jeseni, priporočljivo je od sredine septembra do sredine novembra

pomurske-šole projekt-krokus center-judovske-kulturne-dediščine-sinagoga-maribor