vestnik

Pomurski čebelarji na invalidskih vozičkih prejeli prilagojen nakladni panj

Vestnik, 21. 4. 2021
Društvo paraplegikov Prekmurja in Prlekije
Aleš Bozovičar je nakladni panj pred dnevi predal upravniku učnega čebelnjaka Dušanu Slani.
Aktualno

Aleš Bozovičar, sodelavec Čebelarske zveze Slovenije, je izdelal nakladni panj, ki je prilagojen delu čebelarjem na invalidskem vozičku. Ta je že v učnem čebelnjaku pri Društvu paraplegikov Prekmurja in Prlekije.

Posebnost prilagojenega panja je v inovaciji stojala, ki čebelarjem na vozičkih omogoča nemoteno delo z nakladnimi panji. Bozovičar je v imenu zveze nakladni panj doniral Društvu paraplegikov Prekmurja in Prlekije in ga pred dnevi tudi predal upravniku učnega čebelnjaka Dušanu Slani. 
V društvu pravijo, da je delo v učnem čebelnjaku doslej potekalo le na AŽ panjih, prilagojen nakladni panj pa bo olajšal delo s čebelami marsikateremu invalidu. "Čebelarjenje z nakladnih panjih je za čebelarje na invalidskih vozičkih zelo težavno, saj je težke naklade iz sedečega položaja težko dvigniti sploh ob prisotnosti čebel. S stojalom so naklade vpete na nosilec, ki predstavlja os, okoli katerih je možno naklade zavrteti in tako priti do nižjih plodiščih naklad," so pojasnili. Stojalo je sedaj še prototip, soboški čebelarji ga bodo v letošnji sezoni uporabljali in testirali, nato pa ga skupaj po potrebi še izpopolnjevali. 
Na Čebelarski zvezi Sloveniji pa so že dejali, da bodo v sodelovanju z veleposlanico Tanjo Strniša en prototip panja podarili češkim čebelarjem na invalidskih vozičkih. 
društvo-paraplegikov-prekmurja-in-prlekije nakladni-panj ČZS