vestnik

Pomurski dijaki zastopali državo na mednarodni konferenci na Češkem

Vestnik.si, 28. 4. 2024
Ekonomska šola Murska Sobota
Dijaka Ekonomske šole Murska Sobota sta zastopala Slovenijo na mednarodni konferenci programa Globe na Češkem.
Aktualno

V Melniku na Češkem je potekala mednarodna konferenca Globe programa, ki deluje pod okriljem ameriške vesoljske agencije Nasa.

Program je namenjen učencem in dijakom, ki se tako spoznajo z znanstveno-raziskovalnim delom. Na podlagi predpisanih protokolov za opazovanje okolja dijaki z opazovanjem in merjenjem ugotavljajo značilnosti biosfere, atmosfere, pedosfere in hidrosfere. Vsako leto predstavniki Globe programa na podlagi predstavitve rezultatov posameznih šol na mednarodni virtualni konferenci izberejo najboljše iz posameznih kategorij. V letošnjem šolskem letu je to uspelo slovenski ekipi iz Ekonomske šole Murska Sobota. Dijaka Aljaž Vrečič in Jernej Makovec sta pod mentorstvom Eveline Katalinić posnela videoposnetek Be smart, be eco in se tako uvrstila med najboljše v tej kategoriji. Nagrada za vloženo delo je bilo povabilo na mednarodno konferenco v živo, in sicer v Melnik na Češkem ob svetovnem dnevu Zemlje. Na mednarodno konferenco je bil povabljen tudi dijak, ki je začetnik program Globe na Ekonomski šoli Murska Sobota, to je dijak 2. letnika programa logistični tehnik Denis Hari.

Dogodka na Češkem so se udeležile šole petih držav, poleg Slovenije še Hrvaška, Gruzija, Ukrajina in Irska. Ekonomska šola Murska Sobota je bila edina šola programa Ekošole, ki je predstavljala Slovenijo. Udeleženci konference so se imeli priložnost osebno spoznati Tonyjem Murphyjem, direktorjem Globe programa iz Univerze v Koloradu iz Združenih držav Amerike.

Dijaki so se s konference vrnili polni znanja, izkušenj in motivacije za nadaljnje delo.

ekonomska-šola-murska-sobota mednarodna-konferenca češka globe