vestnik

(Pomurski galop) To so zmagovalci, ki bodo nastopili na nacionalnem galopu v Budimpešti

Jože Gabor, 21. 8. 2021
Jože Gabor
Pomurski galop v Lendavi.
Aktualno

V Lendavi je potekala prireditev Pomurski galop, ki so jo pozno zvečer zaključili z glasbeno-konjeniško predstavo Sveti Ladislav, viteški kralj, v kateri je sodelovalo dvaintrideset konjev in več kot osemdeset konjenikov, opernih pevcev in drugih nastopajočih.

Organizator prireditve, ki jo pripravljajo petič, je Društvo ljubiteljev konjev, ki ima sedež v Lendavi, pri organizaciji in izvedbi dogodka pa sodelujejo še Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost, občina Lendava, Zavod za kulturo madžarske narodnosti in drugi.

Gre za predtekmovanje za Madžarski nacionalni galop, ki bo 2. in 3. oktobra na Trgu herojev v Budimpešti. Na Madžarski nacionalni galop se uvrstijo tisti, ki so bili najboljši na predtekmovanjih.

Prvič je bil Pomurski galop leta 2016 in so ga uspešno organizirali vsako leto, razen lani, ko ga zaradi pandemije ni bilo. Tekmovanje je potekalo na zemljišču Kmetijskega gospodarstva Lendava, pri hotelu Arxa.

DSC_0479
Jože Gabor
Pomurski galop v Lendavi.

Obiskovalce prireditve so pozdravili vodja organizacije dogajanja Igor Kolenko, lendavski župan Janez Magyar in predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferenc Horvath. Začelo se je s svečanim odprtjem in mimohodom nastopajočih, sledile pa so kvalifikacije za finalno dirko. Po konjeniški predstavi so si obiskovalci ogledali še predstavo huzarjev. Huzarji so bili vojaki, udarna enota konjenice, ki so bili dobri bojevniki in tudi zelo spretni na konjih.

Na prireditvi so prikazali še vojaško tehniko iz devetega stoletja in iz obdobja rimskega cesarstva. Sledila je predstava s konji z naslovom Vdor barbarov na ozemlje Rimskega cesarstva in prikaz tekmovanja rimskih kočij. Za otroke so pripravili glasbeno-konjeniško predstavo Pepelka.

Pomurski galop so zaključili s finalno dirko in podelitvijo nagrad ter glasbeno-konjeniško predstavo Sveti Ladislav, viteški kralj. Čez dan je potekala še vrsta drugega dogajanja: rokodelske delavnice za otroke, otroški igralni kotiček, konjeniški huzarski tabor, rimski tabor, vožnja s kočijo, kulinarična ponudba in sejem domače obrti.

galop
Jože Gabor
Pomurski galop v Lendavi.

DSC_0464
Jože Gabor
Pomurski galop v Lendavi.

Tekmovanje je potekalo v dveh kategorijah. V prvi so tekmovali v Pomurju živeči Madžari, v drugi pa so s svojimi konji tekmovali Slovenci, je povedal predsednik Društva ljubiteljev konjev Jožef Biro. Iz prve kategorije so se na Madžarki nacionalni galop uvrstijo najboljši trije, iz druge pa eden. Uvrstil se je še eden, ki bo zastopal občino Lendava: »Proga je pripravljena s peščeno podlago, kar je idealno za galopsko dirko. Veseli me, da se člani našega društva in drugi ljubitelji konj lahko predstavimo na takem dogodku. Na hrbtu te plemenita živali se lastniki radi podamo v naravo in odkrivamo nove pokrajine.«

galop
Jože Gabor
Pomurski galop v Lendavi.

DSC_0588
Jože Gabor
Pomurski galop v Lendavi.

galop
Jože Gabor
Pomurski galop v Lendavi.

Kdo so zmagovalci?

V kategoriji Slovencev je bil najhitrejši Matej Grebenjak iz Petišovcev na konju Inferno, V kategoriji Madžari, ki živijo v Pomurju, je zmagal Jozsef Horvath iz Lendave na konju Flyer de Pecos. Drugi med Madžari je bil Jozsef Biro iz Dolge vasi na konju Fox LS, tretji, Erik Somi iz Žitkovec na konju Filou Fruska, četrti pa Mario Gönter iz Gaberja na konju Cross and Dreams. Navedeni so se uvrstili na Madžarski nacionalni galop v Budimpešti.

pomurski-galop lendava