vestnik

Pomurski gasilci so v dobri kondiciji

Andrej Bedek, 25. 10. 2018
Nataša Juhnov
Med evakuacijsko vajo na tretji murskosoboški devetletki so vnovič preverili delovanje izjemno zmogljive gasilske lestve.  
Aktualno

Za nami je mesec požarne varnosti, tematika letošnjega meseca je bila namenjena številki za klic v sili. 

Ob 20. obletnici uvedbe številke za klic v sili, torej številke 112, v Sloveniji so sile zaščite in reševanja tej pomembni številki namenile tudi projekt Oktober – mesec požarne varnosti. Slovenija je namreč 31. decembra 1997 kot druga država v Evropi uvedla enotno številko 112 za klic v sili, danes je to enotna številka na stari celini. Klic v sili je namenjen vsem, ki so kakor koli ogroženi in potrebujejo pomoč – številka je hrbtenica sistema zaščite in reševanja pred naravnimi in drugimi nesrečami. V Regijskem centru za obveščanje (ReCO) Murska Sobota se na klic v sili v povprečju oglasijo v manj kot šestih sekundah, kar je čas enega zvonjenja telefona. »Dvajset let delovanja številke za klic v sili 112 v Sloveniji kaže, da jo ljudje dobro poznajo in da resnično rešuje življenja vseh, ki potrebujejo pomoč.« V 24 urah je klicev na murskosoboški regijski center za obveščanje okoli 60. »Pomoč se začne že z dvigom telefonske slušalke,« pove vodja ReCO Murska Sobota Primož Senčar.



Vse leto, 24 ur na dan
Številka 112 je številka za klic v sili, na katero lahko pokličete, če potrebujete pomoč gasilcev, nujno medicinsko pomoč, druge reševalne službe ali policijo. Klic na številko 112 je brezplačen tako v Sloveniji kot tudi v drugih državah Evropske unije, nanjo pa lahko pokličete s stacionarnega ali mobilnega telefona, pošljete kratko sporočilo (SMS) ali posredujete besedilni klic prek sistema WAP 112. Številka je dosegljiva 24 ur dnevno, vse dni v letu. Klice na številko 112 sprejemajo v trinajstih regijskih centrih za obveščanje: v Brežicah, Celju, Kopru, Kranju, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu, Postojni, na Ptuju, v Slovenj Gradcu in Trbovljah. Klic se, glede na kraj kličočega, samodejno usmeri v pristojni regijski center za obveščanje.

V istem letu žled in poplave

Dušan Utroša, regijski gasilski poveljnik za Pomurje, je prepričan, da so pomurski gasilci v dobri kondiciji: »To so pokazale aktivnosti ob mesecu požarne varnosti, pa tudi tri večje intervencije v obdobju 2013–2018, s katerimi so se pomurske gasilske enote uspešno spopadle.« Z naraslimi vodami v septembru 2014 se je borilo 2.900 gasilcev iz 157 pomurskih gasilskih društev. Februarja istega leta je na Notranjskem v akciji odpravljanja posledic žleda sodelovalo 243 pomurskih gasilcev. Še zelo živ pa je spomin na lanski 8. junij, ko je velikanski požar popolnoma uničil 2.000 kvadratnih metrov poslovnih prostorov družbe Eko Plastkom za predelavo odpadnih sveč. Z doslej največjim požarom na severovzhodu Slovenije se je borilo 483 gasilcev, kar 257 gasilcev pa je bilo na nogah prve ure – prvo noč – intervencije. Alarm je bil sprožen ob 21.21. Na terenu so bila takrat vsa najsodobnejša vozila pomurskih gasilcev, skupaj 59, med njimi tudi zelo zmogljivi gasilski lestvi murskosoboških in gornjeradgonskih gasilcev. Opravljenih je bilo 4.200 ur gasilskega dela, za gašenje so porabili tri milijone litrov vode in pet tisoč litrov penila, za pomoč pri dihanju pa so gasilci uporabili 287 tlačnih posod ali jeklenk kisika.



Največ je požarov
V Pomurju je v povprečju na leto okoli 600 izrednih dogodkov, zaradi katerih so poklicani na pomoč gasilci. Največ je požarov, prometnih nesreč in poplav, uradno evidentiranih je 19.213 gasilk in gasilcev. Za približno 123.000 prebivalcev v 27 pomurskih občinah skrbi 3862 operativcev s 420 intervencijskimi vozili.

Skoraj 20 tisoč gasilcev

Utroša gleda v prihodnost: »V pomurski gasilski regiji si moramo še naprej prizadevati za varovanje ugleda gasilske organizacije in spoštovati gasilsko zakonodajo, a kljub vsemu vemo, da smo na temeljih naših predhodnikov ostali največja gasilska regija v državi in postali hkrati tudi najmočnejša. Da to niso prazne besede in obljube, kot jih lahko vsak dan slišimo in občutimo, pomursko gasilstvo vsak dan dokazuje s svojimi dejanji. To pa je pomoč bližnjemu ob naravnih in drugih nesrečah. S svojim delom, številom, strokovnostjo, zagnanostjo in rezultati smo trenutno v vrhu slovenskega gasilstva. To je delo in zasluga vseh pomurskih gasilk in gasilcev, ki dnevno žrtvujejo svoj prosti čas za ljudi, ki so potrebni naše pomoči,« še pravi regijski gasilski poveljnik.

6ae6a6347a306502be2d23fdc3cc6dcd
Nataša Juhnov
Dušan Utroša meni,da si je treba v pomurski gasilski regiji še naprej prizadevati za varovanje ugleda gasilske organizacije in spoštovati gasilsko zakonodajo.

pomurski gasilci mesec požarne varnosti številka 112