vestnik

Pomurski gasilci so ponovno dokazali operativno moč

Damjana Nemeš, 17. 8. 2023
Sandi Benko
Dodeljene naloge so gasilci kljub težkim okoliščinam opravili profesionalno, pogumno in odgovorno. Foto Sandi Benko
Aktualno

Z opremo in tehniko, potrebno ob sanaciji poplav, so odstranjevali mulj, čistili objekte in izrčpavali vodo.

V nedeljo pred dnevom solidarnosti se je kontingent pomurskih gasilcev po večdnevnih posredovanjih v Pomurju že tretjič odpravil na pomoč na območja, ki so bila v nedavnih poplavah najbolj prizadeta. Na počivališču Grabonoš so se zgodaj zjutraj zbrali 504 gasilci z nekaj več kot sto vozili. 214 jih je ob 5. uri odšlo na Koroško, preostalih 290 pa uro kasneje v savinjsko-šaleško regijo. Na zbirnem mestu jih je nagovoril gasilski regijski poveljnik za Pomurje Dušan Utroša, vodja tokratne odprave pa je bil Andrej Trstenjak, namestnik poveljnika gasilske regije Pomurje. Intervencija je bila enodnevna, pomurska gasilska regija pa je poleg kadra in gasilskih vozil za pomoč zagotovila še drugo opremo in tehniko, ki je potrebna ob sanaciji poplav.

Kot je povedal Trstenjak, ki se je odpravil na Ljubno ob Savinji, je pokrajina tam razdejana, škoda ogromna, vse naokrog je polno nanosov lesa in kamenja. Podobno je tudi v Črni na Koroškem, kjer je voda odnesla ceste, ostajajo samo kolovozi. »Na Ljubnem je bilo 150 gasilcev iz Pomurja, nekaj jih je bilo v Mozirju in Nazarjah, so se nam pa pridružili še gasilci iz drugih regij,« je poročal Trstenjak.

Odstranjevanje mulja in kosovnih odpadkov, čiščenje objektov in cest, izčrpavanje vode iz kletnih prostorov in drugih objektov, pa tudi pomoč pri varovanju in logistiki je le nekaj nalog, ki so jih pomurski gasilci opravljali. Čeprav vsega hudega vajeni, so tudi sami ob pogledu na razdejano pokrajino, uničeno infrastrukturo in prebivalce, ki jih je ujma najbolj prizadela, ostali brez besed.

Po desetih dneh nepretrganega dela v domači pokrajini in dvakratni vmesni pomoči ob poplavah na Koroškem, kjer so pomurski gasilci prvi od vseh gasilskih ekip priskočili na pomoč prizadetim, so jim ob tej intervenciji ob koncu dneva že pešale moči, vendar so dodeljene naloge kljub težkim okoliščinam opravili profesionalno, pogumno in odgovorno. Vse je odtehtala tudi hvaležnost domačinov, ki so gasilcem z napisi v rokah sporočali, da njihovo garanje in pomoč ne bosta pozabljena.

»Vsi gasilci, bodite ponosni nase in hvala za opravljeno delo. Poveljniki, poveljujoči in vodje, ki ste bili na čelu svojih enot in s katerimi smo skupaj reševali, kar se je rešiti dalo, smo z našimi gasilci ponovno dokazali svojo operativno moč, na katero se državljani lahko zanesejo v nesreči,« pa je v zapisu poudaril Utroša. Dodal je še, da če bo pomoč pomurskih gasilcev v drugih regijah spet potrebna, se bodo ponovno odpravili na pot.

MISEL
Čeprav vsega hudega vajeni, so tudi sami ob pogledu na razdejano pokrajino, uničeno infrastrukturo in prebivalce, ki jih je ujma najbolj prizadela, ostali brez besed.

***null***

gasilci voda