vestnik

Pomurski kmetje na nogah: Ministrstvo jim črta več kot šest milijonov evrov na leto

Rok Šavel, 20. 2. 2024
Jure Kljajić
Po izračunih bi v Pomurju na letni ravni izgubili približno 6 milijonov evrov, v obdobju štirih let pa kar 25 milijonov evrov.
Aktualno

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predlaga drastično znižanje nadomestila za okoljske ukrepe, kar bi najbolj po žepu udarilo ravno pomurske kmete.

Z novim programskim obdobjem skupne kmetijske politike je kmetijsko ministrstvo v medresorsko usklajevanje posredovalo predlog nove uredbe o plačilih za okoljske in podnebne obveznosti ter naravne ali druge omejitve iz strateškega načrta, ki pa bi lahko močno udarilo pomurske kmete.

Največ se jemlje pomurskemu kmetijstvu

Ker pa je ministrstvo predvidelo manj hektarjev površin za posamezne okoljske ukrepe (gre za vodne vire, precizno gnojenje in škropljenje in lokalne sorte - SOR), kot pa je dejansko prijavljenih kmetov, predlaga drastično znižanje plačil, in sicer za okoli 30 odstotkov na določenih ukrepih. Kot pravi Danilo Meolic, predsednik soboške območne enote Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, je to za Pomurje "absolutno nesprejemljivo", saj gre za najmanj razvito regijo, kateri se jemlje daleč največ. Po njihovem izračunu bi tako Pomurje izgubilo okoli 6,5 milijona evrov, pri čemer predvideno zmanjšanje na državni ravni znaša 12 milijonov evrov. V celotnem štiriletnem obdobju bi to pomenilo 25 milijonov evrov manj denarja za pomurske kmete s površinami, ki zapadejo pod navedene ukrepe.

KGZS MS
KGZS MS
Predvideni zneski znižanja plačil po KGZS zavodu.

Pomurski kmetje tako predlagajo, da se dodatno zagotovi denar iz državnega proračun ali pa, da se zmanjša odstotek vsem ukrepom in ne samo določenim, ki najbolj prizadenejo Pomurje in severovzhodno Slovenijo. "Tako bi se zmanjšanje prerazporedilo na vse slovenske kmete in ne samo na določene, kot predvideva predlog sedaj. Ni pravično, da od izračunanega zneska ministrstvo na teh treh ukrepih zmanjšuje plačila za 30 odstotkov, na ostalih pa 0. V nadaljevanju bi lahko tudi na vseh okoljskih ukrepih naredili degresijo, kot je to pri neposrednih plačilih," poziva Meolic, ki pa poudarja, da so zaenkrat pri pristojnih naleteli na gluha ušesa. V zvezi s problematiko se je na kmetijsko ministrstvo s poslansko pobudo obrnil tudi pomurski poslanec Damijan Zrim.

kmetijstvo okoljski-ukrepi skupna-kmetijska-politika danilo-meolic plačila