vestnik

Pomurski kolegi kritični do političnega osamosvajanja Anžeta Logarja

Rok Šavel, 15. 12. 2023
Osebni arhiv
Andrej Mešič (SDS) se sprašuje, koga bo sploh hipotetična Logarjeva stranka predstavljala in nagovarjala, saj da sodelovanje na sredini ni bilo nikoli politično nagrajeno.
Aktualno

Distanciranje od SDS je dobilo pričakovan pospešek.

Ko se zaprejo ena vrata, se odprejo druga, je pred dobrim letom dni dejal poraženec drugega kroga predsedniških volitev Anže Logar. Kljub porazu so se zaradi njegovega solidnega rezultata, zbral je več glasov, kot so jih stranke SDS, NSi in Povežimo Slovenijo na državnozborskih volitvah skupaj, in njegove napovedi, da je to »začetek nečesa velikega«, začela ugibanja o njegovi politični prihodnosti. Politični kapital je poslanec SDS unovčeval počasi, po mnenju mnogih prepočasi, saj je prvo pravo potezo naredil šele konec letošnjega maja, ko je ustanovil društvo Platforma sodelovanja.

V njem je zbral precej znanih imen iz družbeno-politične sfere, med drugim vidnega člana SD Jerneja Pikala, doslej pa so v okviru platforme organizirali dve javni tribuni. Prva je potekala na temo »razvojnih megatrendov«, na njej je bila kot sogovornica predvidena tudi Sabina Sobočan, direktorica lendavskega podjetja Varis, a je udeležbo zaradi službenih obveznosti tik pred zdajci odpovedala. Druga javna tribuna je bila na temo duševnega zdravja konec novembra, pomursko noto sta ji dodala dva govornika – Melani Mekicar in Aljoša Bagola.


V zadnjih tednih so se zadeve okoli Logarjevega političnega osamosvajanja začele nekoliko hitreje odvijati, kar je glede na politične razmere in javnomnenjsko strmoglavljenje vlade Roberta Goloba ter vladajočega Gibanja Svoboda tudi pričakovano. Najprej je odstopil kot predsednik sveta stranke SDS, kmalu zatem so se oglasili v izvršilnem odboru stranke in v izjavi za javnost navedli, da »ni nikakršnega dvoma več, da aktualni poslanec SDS Anže Logar ustanavlja novo stranko«. Logar se je na ravnanje stranke odzval z obžalovanjem, pri čemer je poudaril, da glede političnega udejstvovanja zunaj matične stranke ni sprejel nobene odločitve. Sledil je piker odziv prvaka SDS Janeza Janše, da ne bo nobenega problema, če Logar v enem letu ne bo ustanovil nove stranke, v nasprotnem primeru pa da gre za zavajanje javnosti. Na tej točki se je prvo javno obračunavanje, če temu lahko tako rečemo, med Janšo in Logarjem končalo. Mnogi ocenjujejo, da je bila to zgolj predstava za javnost, čeprav člani SDS, s katerimi smo govorili, to zanikajo.

Horvat: »Malo je verjetno, da bi Janši zaril nož v hrbet«


Dominik Štrakl, veržejski občinski svetnik SDS in tudi član izvršilnega odbora stranke, zatrjuje, da je v celoti podprl izjavo izvršilnega odbora, saj tudi sam tako ocenjuje dogajanje okrog Logarja. Kot poudarja, ni čas za drobljenje, ampak za združevanje sil proti »škodljivi vladi«, pri čemer zatrjuje, da je stranka enotna. Identičnega mnenja je Tadej Žalik, ravno tako član izvršilnega odbora stranke in član občinskega sveta v turniški občini. Sam vidi Logarjevo angažiranost kot odgovor na trenutne politične razmere, a vendarle v sozvočju z mnenjem stranke meni, da ni čas za drobljenje na desnici, zato tudi v celoti podpira stališče izvršilnega odbora.

dominik-štrakl
osebni arhiv
Domnik Štrakl


Z njim se strinja Andrej Mešič, soboški mestni svetnik iz vrst SDS, ki ob tem opozarja, da se morajo člani stranke zavedati, da s samovoljnimi potezami prej ali slej povzročijo kaos, kar je po njegovem mnenju lepo vidno na levem političnem polu. Kot pravi, naj se Logar dlje časa politično tehta zunaj SDS, saj je neopredeljenega volilnega telesa dovolj. »Če bo Logarjeva stranka ustanovljena tik pred volitvami, bo doživela enako usodo kot stranka Aleksandre Pivec in Povežimo Slovenijo,« še napoveduje soboški svetnik in vidni član SDS.



Pomurski poslanec Jožef Horvat iz vrst Nove Slovenije, ki si je v zadnjem obdobju s SDS v laseh zaradi predloga ustavnih sprememb pri imenovanju sodnikov, je skeptičen. »Ne moremo se znebiti občutka, da so zadeve dogovorjene in zaigrane. Malo je verjetno, da bi Janši zaril nož v hrbet, zato menimo, da sta oba podpisana pod scenarij, kako se bodo zadeve odvijale naprej,« ocenjuje izkušeni pomurski poslanec, ki meni, da je ključno vprašanje, ali bo Logar sploh lahko posegel na levo stran. Nekatere na levem polu, poleg Pikala, je očitno že prepričal. Med njimi tudi Damjana Bogdana, dolgoletnega ljutomerskega občinskega svetnika in predsednika območne organizacije Socialnih demokratov Prlekije, ki je ravno ob ustanovitvi Logarjeve platforme zapustil ta položaj. Član SD ostaja, a se je hkrati pridružil platformi, ker v njej, kot pravi, vidi priložnost za sodelovanje ljudi različnih političnih nazorov v iskanju najboljših rešitev za državo.

Na evropske volitve?

Vprašanje, kako naprej, bo Anže Logar predvidoma sprejel po novem letu, ko bo v okviru Platforme sodelovanja začel tudi obiske po regijah. Odprto vprašanje ostaja, ali bo odločitev o dokončni politični osamosvojitvi sprejel do evropskih volitev in se jih nato tudi udeležil. Čeprav so v platformi še septembra sporočili, da na evropske volitve ne odhajajo, in dali košarico Novi Sloveniji (NSi), ki jih je vabila na skupno listo, bi se zadeve lahko spremenile. Dodaten motivator je zagotovo rast Logarjeve javnomnenjske priljubljenosti, saj se je povzpel na vrh barometra političnih osebnosti. Da ga bomo junija videli na evropskih volitvah, meni tudi Jožef Horvat, poslanec NSi.

sds anže-logar pomurje mnenje