vestnik

Pomurski matematiki uspešni v Estoniji  

Vestnik, 11. 6. 2019
Osebni arhiv
Rene Žižek
Aktualno

Rene Žižek s Tišine je v estonskem mestu Kilingi Nomme na mednarodnem tekmovanju v hitrem in zanesljivem računanju na pamet  - LEFO osvojil bronasto medaljo.

Celotna slovenska odprava je dosegla tri medalje (eno srebrno in dve bronasti) in vrsto izjemnih rezultatov. Slovenska reprezentanca je štela 25 tekmovalcev, kar devet jih je bilo iz Pomurja. V Estoniji se je skupno pomerilo 128 računarjev iz Litve, Latvije, Estonije, Ukrajine, Gruzije in Slovenije. V kategoriji tekmovalcev od 1. do 3. razreda je prvič na mednarodni ravni nastopila učenka 3.razreda OŠ Tišina Zara Petrovič, dosegla je 13.639 točk, s čimer je bistveno izboljšala svoj rezultat iz državnega tekmovanja in dosegla 17. mesto. V skupini od 4. do 6. razreda je Luka Hozjan iz OŠ Turnišče s 16.181 točkami dosegel 12. mesto, učenec 4. razreda OŠ Tišina Matic Hanc je osvojil 15. mesto s 15.509 točkami in prav tako popravil svoj rezultat iz državnega tekmovanja ter osebni rekord. Amadej Kastelic iz OŠ III Murska Sobota je bil z 12.496 točkami 20., Tadej Karas iz DOŠ Prosenjakovci pa je z 11.821 točkami osvojil 24. mesto. Med ženskami je nastopila Nuša Zagorc iz OŠ Gornja Radgona in z 12.958 točkami osvojila 12. mesto.



V zadnji skupini so nastopili fantje od 7. razreda do konca srednje šole. Tudi tokrat se je izkazalo, da gre po rezultatih za najtežjo kategorijo na tekmovanju. V tej kategoriji so nastopili Rene Žižek iz 9. razreda OŠ Tišina, Žiga Škalič iz GFM Ljutomer ter Nikola Kovač iz SPTŠ Murska Sobota. Slednji je dosegel 18.782 točk in osvojil 15. mesto, Žiga Škalič je s 25.501 točkami osvojil 8. mesto. Rene Žižek je sprva imel velike tehnične težave, saj se mu rezultati na strežniku vsaj 15 minut niso beležili, toda ostal je zbran, vnovčil dotedanje izkušnje in praktično brez časa za popravljanje rezultata dosegel neverjetnih 32.388 točk, kar je njegov osebni rekord na uradnih tekmovanjih, hkrati pa tudi absolutni slovenski državni rekord v vseh kategorijah, ki je po hudi borbi v zaključnih minutah zadoščal za končno 3. mesto in za novo, tokrat že peto medaljo na meddržavni ravni.

Osebni arhiv
Pomurski matematiki uspešni v Estoniji 
rene žižek lefo