vestnik

Poletna muzejska noč: v Murski Soboti odprtje novih prostorov in koncert

Vestnik.si, 15. 6. 2024
Nataša Juhnov
Soboški grad. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Zadnjih 22 let je tretja sobota v mesecu juniju v znamenju Poletne muzejske noči ter z njo v znamenju dediščine in kulture. Kaj vse pripravlja Pomurski muzej?

Slovenski muzeji danes vabijo na poletno muzejsko noč, ki tradicionalno poteka že od leta 2002. Gre za največjo promocijsko akcijo slovenskih muzejev in galerij, ki se ji pridružujejo tudi drugi zavodi in ustanove. Letos je 79 muzejev, galerij in drugih zavodov brezplačen in pester program pripravilo na 162 prizoriščih in vabijo na 357 dogodkov.

Tudi letos se je akciji pridružilo nekaj ustanov, ki sodelujejo prvič, so sporočili iz Skupnosti muzejev Slovenije, ki organizira poletno noč.

Letošnja že 22. poletna muzejska noč bo po vsej Sloveniji z vodstvi po različnih razstavah ter z izkustvenimi delavnicami, predstavitvami, pogovori, koncerti, filmskimi projekcijami in drugimi dogodki vabila, da čas med 18. uro in polnočjo obiskovalci v prostorih muzejev, galerij in drugih ustanov namenijo kulturni dediščini, umetnosti, kulturi in zgodovini.

Pestro bo tudi v naši regiji. V Pomurskem muzeju Murska Sobota se bo dogajalo od 18. ure pa vse do polnoči. Med 18. in 20. uro bo potekala muzejska ustvarjalnica v razstavnih prostorih, nato sledi slavnostno odprtje novih prostorov prenovljenega dela stalne razstave Ljudje ob Muri. Razstavo bo odprla generalna direktorica direktorata za kulturno dediščino Špela Spanžel, ob 21. uri sledi še koncert zasedbe Šansonet.

V Galeriji muzeju Lendava bo ob 18. uri igriva delavnica za otroke Pod mojim dežnikom ter vodstvo po razstavi Ernsta Fuchsa. Uro pozneje bodo v muzeju meščanstva odprli razstavo Svet otrok v Lendavi in okolici. ob 20.30 bo koncert Klarise Jovanović in Dejana Berdena v sinagogi. 

muzejska-noč pomurje