Med šolami in vrtci iz Pomurja, ki so bili med tistimi, ki so dosegli najboljše rezultate, so otroci Vrtca Sonček pri Osnovni šoli (OŠ) Sveti Jurij ob Ščavnici, ki so v kategoriji vrtcev in prvega triletja osnovnih šol osvojili 3. mesto. V kategoriji drugo in tretje triletje osnovnih šol je bila OŠ I Murska Sobota prva, OŠ Sveti Jurij pa je v isti kategoriji osvojila drugo mesto.
Preberite še
Odpri v novem zavihku(V premislek) Pomembno je, kako živimo zdaj - ker za jutri nihče ne jamči
Kako je pravično, da nas trenutek slabosti, morda niti ne naš, stane vsega?
Osrednji namen projekta je ozaveščati otroke, mladostnike ter njihove starše in učitelje o zaskrbljujočih količinah dnevno zavržene hrane, hkrati pa jim ponuditi orodja za reševanje problematike v njihovem vsakdanu.
Otroci so skupaj z mentorji v svojem okolju iskali priložnosti in uvedli različne ukrepe za zmanjšanje zavržene hrane, pri tem so bili sodeč na rezultate projekta uspešni. V okviru projekta je bil pripravljen tudi družinski dnevnik zavržene hrane, ki je bil namenjen ravno družinam, z njimi pa so merili količine zavržene hrane, ugotavljali vzroke za to ter pripravljali domače reciklirane recepte.
Sodelujoči so lahko sodelovali tudi v natečaju Reciklirana kuhinja, pri tem pa so ustvarili več kot 270 domiselnih okusnih in preprostih receptov iz ostankov hrane, ki bi bila zavržena. Iz zmagovalnih receptov je nato nastala tudi knjižica Reciklirana kuhinja. Starejši učenci in srednješolci pa so pripravljali grafične in likovne izdelke na temo odnosa do hrane.
Vrhunec letošnjega dogajanja v okviru projekta je bil sicer drugi Slovenski dan brez zavržene hrane, ki so ga izvedli 24. aprila.