vestnik

Pomurski otroci in učenci uspešni v projektu Hrana ni za tjavendan

Vestnik.si, 17. 6. 2022
Arhiv Ekošole
Otroci in učenci so skupaj z mentorji in starši izvajali različne aktivnosti, s katerimi so skušali zmanjšati količino dnevno zavržene hrane.
Aktualno

V programu Ekošola so tudi letos skupaj s partnerjem Lidl Slovenija osmo leto zapored združili slovenske šolarje in otroke v boju proti zavrženi hrani s projektom Hrana ni za tjavendan. V letošnjem šolskem letu je v projektu sodelovalo 160 izobraževalnih ustanov in vrtec s skupno več kot 7600 mladimi in 734 mentorji, med temi ustanovami pa je bilo tudi dvanajst vrtcev in šol iz pomurske regije.

Med šolami in vrtci iz Pomurja, ki so bili med tistimi, ki so dosegli najboljše rezultate, so otroci Vrtca Sonček pri Osnovni šoli (OŠ) Sveti Jurij ob Ščavnici, ki so v kategoriji vrtcev in prvega triletja osnovnih šol osvojili 3. mesto. V kategoriji drugo in tretje triletje osnovnih šol je bila OŠ I Murska Sobota prva, OŠ Sveti Jurij pa je v isti kategoriji osvojila drugo mesto. 

ekošola, zavržena-hrana
Arhiv Ekošole
Otroci in učenci so skupaj z mentorji in starši izvajali različne aktivnosti, s katerimi so skušali zmanjšati količino dnevno zavržene hrane.

Osrednji namen projekta je ozaveščati otroke, mladostnike ter njihove starše in učitelje o zaskrbljujočih količinah dnevno zavržene hrane, hkrati pa jim ponuditi orodja za reševanje problematike v njihovem vsakdanu. 

ekošola, zavržena-hrana
Arhiv Ekošole
Otroci in učenci so skupaj z mentorji in starši izvajali različne aktivnosti, s katerimi so skušali zmanjšati količino dnevno zavržene hrane.

Otroci so skupaj z mentorji v svojem okolju iskali priložnosti in uvedli različne ukrepe za zmanjšanje zavržene hrane, pri tem so bili sodeč na rezultate projekta uspešni. V okviru projekta je bil pripravljen tudi družinski dnevnik zavržene hrane, ki je bil namenjen ravno družinam, z njimi pa so merili količine zavržene hrane, ugotavljali vzroke za to ter pripravljali domače reciklirane recepte. 

ekošola, zavržena-hrana
Arhiv Ekošole
Otroci in učenci so skupaj z mentorji in starši izvajali različne aktivnosti, s katerimi so skušali zmanjšati količino dnevno zavržene hrane.

Sodelujoči so lahko sodelovali tudi v natečaju Reciklirana kuhinja, pri tem pa so ustvarili več kot 270 domiselnih okusnih in preprostih receptov iz ostankov hrane, ki bi bila zavržena. Iz zmagovalnih receptov je nato nastala tudi knjižica Reciklirana kuhinja. Starejši učenci in srednješolci pa so pripravljali grafične in likovne izdelke na temo odnosa do hrane. 

ekošola, zavržena-hrana
Arhiv Ekošole
Otroci in učenci so skupaj z mentorji in starši izvajali različne aktivnosti, s katerimi so skušali zmanjšati količino dnevno zavržene hrane.

Vrhunec letošnjega dogajanja v okviru projekta je bil sicer drugi Slovenski dan brez zavržene hrane, ki so ga izvedli 24. aprila. 

ekosola hrana-ni-za-tjavendan zavrzena-hrana