vestnik

Kaj pravi Jožef Horvat na spremembo programske sheme Telemacha?

D. N., 24. 2. 2020
Profimedia
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vodja poslanske skupine NSi je na Vlado Republike Slovenije naslovil pisno poslansko vprašanje, v katerem opozarja na povečanje madžarskega vpliva preko novih televizijskih programov na območju prekmurskih občin z izključno slovenskim prebivalstvom.

Kot smo že poročali, se je podjetje Telemach odločilo, da bo na lendavskem koncu v programsko shemo vključilo pet madžarskih televizijskih programov.

Na pojasnila Telemacha se je s poslanskim vprašanjem, naslovljenim na Vlado RS odzval pomurski poslanec Jožef Horvat, v katerem pravi, da je sicer hvalevredno, da si je Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost (PMSNS) prizadevala pri omenjenem podjetju za spremembo programske sheme, ki bo na omenjenem območju zagotovila dodatne madžarske programe. "Ni pa dopustno, da se v pojasnilih za javnost slovenske občine Črenšovci, Velika Polana in Odranci tudi prišteva k narodnostno mešanim občinam, kjer prebiva številčna madžarska skupnost. To preprosto ni res in gre za pritlehno zavajanje! Narodnostno mešano območje (naselja) določajo statuti občin. Občine Črenšovci, Velika Polana in Odranci niso občine z narodnostno mešanimi območji. Niso problemi novi madžarski TV programi. Problem je, ker nepristojni kar širijo in razglašajo narodnostno mešana območja v Prekmurju," je še zapisal Horvat, ki je v pismu poudaril še, da PMSNS na svoji spletni strani sama navaja, da pripadniki madžarske narodne skupnosti živijo v občinah Hodoš, Moravske Toplice, Šalovci, Lendava in Dobrovnik, v predvideno Telemachovo širitev programske sheme pa je vključena zgolj Lendava.  

Jožef Horvat
Nataša Juhnov
Poslanec Jožef Horvat je na Vlado RS naslovil poslansko vprašanje v zvezi s spremembo programske sheme Telemacha.

"Po podatkih PMSNS na območjih Odranci, Črenšovci in Velika Polana, kjer Telemach načrtuje dodajanje novih madžarskih programov v televizijsko shemo, pripadniki madžarske narodnosti sploh ne živijo, zato je Telemachova utemeljitev nenavadna in neosnovana, ni pa izključena možnost, da je bil Telemach zaveden," tako Horvat. 

Poslanec je prepričan, da Vlada RS le nemo opazuje dogajanja na ekonomskem, kulturnem, šolskem in jezikovnem področju v Prekmurju. V svojem poslanskem vprašanju zato še sprašuje, kaj bo vlada storila za zaščito večinskega slovenskega naroda in uradnega slovenskega jezika v Prekmurju. "Boste dovolili nadaljevanje tihega ugašanja slovenstva v slovenskem Prekmurju, kjer že 1000 let živijo Slovenke in Slovenci? Kakšna je vaša vizija razvoja slovenstva in slovenskega jezika v Prekmurju, če ob nezadostnem zanimanju slovenske države za težave Prekmurja tamkajšnje Slovence in Slovenke izpostavljate še okrepljenim ekonomskim vplivom vzhodne sosede," se še sprašuje poslanec in vlado poziva k ukrepom za sožitje. 

telemach jožef-horvat poslansko-vprašanje