vestnik

(POMURSKI POSLANKI) Sara Žibrat usmerjena v prihodnost mladih, Veri Granfol blizu okoljske teme

R.Š., 25. 4. 2022
Jure Kljajić
Pomurje je na tokratnih volitvah dobilo tudi dve poslanki. Kakšni so njuni prvi vtisi ob izvolitvi?
Aktualno

V novem sklicu državnega zbora bosta Pomurje, kot kaže, zastopali tudi dve poslanki. Sara Žibrat je bila izvoljena v ljutomerskem okraju, Vera Granfol pa v gornjeradgonskem. Obe sta bili kandidatki zmagovalne stranke Gibanja Svoboda.

Sara Žibrat, ki je z zmago v ljutomerskem okraju dosegla celo najvišji delež med kandidati Gibanja Svoboda v ptujski volilni enoti, priznava, da tako široke podpore ni pričakovala. "Verjela sem, da se bomo Slovenci dobro odločili in se množično podali na volitve, a so me še posebej Prleki zelo prijetno presenetili. Neizmerno sem hvaležna vsem, ki so mi zaupali tako veliko odgovornost. Zdaj si moram povsem reorganizirati življenje, zaključiti svoje projekte, se pogovoriti z družino, nato pa se posvetiti novemu poslanstvu. Delo bo zagotovo težko, a se ne bojim novih izzivov, ker sem obdana s poštenimi ljudmi, ki so mi vedno pripravljeni priskočiti na pomoč in stakniti glave za skupno dobro," je povedala za Vestnik.si

SaraZibrat-e1649180878598-pmxfw6yo63gy2gpaiz154u2mnuzssj7bb8fsk7uk5k
Gibanje Svoboda
Sara Žibrat je dosegla velik uspeh v svojem okraju.

Prihodnost mladih bo poglavitna skrb



Od nove vlade pričakuje predvsem povrnitev zaupanja v politiko in državne institucije s sodelovanjem s stroko in vključevanjem skupnosti. Kot pravi, imajo v ekipi sposobne in strokovne predstavnike, ki bodo naredili vse, da se čimbolj uspešno spopademo z zdravstveno, energetsko, gospodarsko in podnebno krizo. Sama želi biti predvsem vez med politiko ter mladimi in organizacijami, ki delujejo v korist ljudi in okolja.

318c04b23c092e5b309bb1e969edca3d
Osebni Arhiv
Vera Granfol.

"Moja poglavita skrb bo prihodnost mladih, ker brez nas ni ustreznega razvoja, ni blaginje in ni dostojnega življenja v starosti. Tudi v Pomurju moramo poskrbeti, da bomo imeli mladi streho nad glavo, predvsem pa moramo izboljšati kvaliteto ter možnosti za izobraževanje ter širiti dostop do kulturnih vsebin. Le na ta način bomo poskrbeli, da bo naše življenje doma obogateno in da bomo lahko tudi tukaj ustvarjali boljša delovna mesta," meni mlada poslanka, ki spomni še na veliko drugih potencialov v regiji, kot so zeleni turizem, geotermija in prehranska samooskrba, ki jim bodo, kot napoveduje, pomurski poslanci zagotovo posvečali dodatno pozornost.

Potreba po ženski energiji

Po oceni Vere Granfol, ki je bila v državni zbor izvoljena v gornjeradgonskem volilnem okraju, so ljudje na splošno hrepeneli po spremembi in svobodi, zato je Gibanje Svoboda tudi zmagovalna stranka. "Težko je reči, ali sem pričakovala zmago in uvrstitev parlament, sem si pa to gotovo želela, ker ima stranka program, ki mi je blizu," pravi učiteljica na gornjeradgonski osnovni šoli, ki so ji blizu predvsem okoljske tekme, veliko dela tako napoveduje na obnovljivih virih energije. "Poleg tega pa si bom prizadevala tudi za mlade, ki so naša prihodnost," še napoveduje. Kot pravi, zmaga hkrati prinaša tudi odgovornost, zato bo treba čim prej zavihati rokave in se lotiti izpolnjevanja obljub. Ob tem se zahvaljuje volivcem, saj je to, kot poudari, njihova zmaga in si bo tako na vse kriplje prizadevala, da bo sodelovanje med lokalnim okoljem in državo učinkovito, pri tem pa spomni tudi na morebiten pozitiven doprinos ženske energije.

"V državni zbor se je namreč uvrstilo precej žensk, očitno ta čas potrebuje žensko energijo. V tem volilnem okraju že nekaj časa nismo imeli poslanca, sem pa, mislim vsaj, prva ženska, ki je poslanka iz tega okraja. Poslanko pa smo dobili tudi v sosednje,, ljutomerskem okraju, ki je pripadnica nekoliko mlajše generacije in verjamem, da se bomo odlično dopolnjevali," še pove novoizvoljena poslanka iz gornjeradgonskega okraja.

sara-žibrat vera-granfol volitve-2022